În data de 19 decembrie 2023 a avut loc în Parlamentul României dezbaterea legislativă ce vizează legea profesiilor montane. Evenimentul a fost organizat de către comisia juridică de numiri, disciplină și imunități ai Senatului României și a fost inițiată de către Cosmin Andron, ghid montan internațional UIAGM/IFMGA.

Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM) a participat la acest eveniment, în calitate de reprezentantă unică în România a Federației Internaționale a Liderilor Montani (UIMLA).

La acest eveniment au participat senatori și deputați din 3 partide politice, secretari de stat și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Muncii, EEMGA (East European Mountain Guides Association), AGMR (Asociația Ghizilor Montani din România), CAR (Clubul Alpin Român), Asociația profesională a instructorilor de canyoning – APIC, Asociația română de rafting, Ion Sănduloiu din partea Salvamont și RIMS (Romanian Institute of Mountain Bike Skills).

Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM) salută această inițiativă de a iniția legea profesiilor montane, un domeniu care până acum nu și-a găsit o reglementare coerentă in România, și a adus în atenția autorităților necesitatea uniformizării procesului de formare profesională, autorizare, evaluare și control, în cadrul profesiilor montane din zone de risc. Într-o perioadă în care numărul de turiști, în special pe traseele de drumeție este într-o continuă creștere, se poate observa și o creștere îngrijorătoare a accidentelor montane, deseori generate de lipsa de pregătire a unor ghizi.

Această întâlnire nu este decât primul pas pe care SGLM îl face în conturarea, respectiv susținerea acestui nou proiect legislativ, alături de ceilalți colegi din cadrul EEMGA (East European Mountain Guide Association) și AGMR (Asociația Ghizilor Montani din România).


Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels