Sigla UIMLALiderul Montan Internaţional (International Mountain Leader – IML) este o persoană recunoscută și calificată să conducă, să înveţe, să acorde suport şi să instruiască clienţii săi, contra cost sau voluntar, în toate zonele montane din lume, indiferent de anotimp și altitudine, până la limita zăpezii permanente (ghețari).

Fac excepţie zonele montane cu zăpadă permanentă (ghețari), precum şi zonele unde este nevoie de echipament tehnic de alpinism/căţărare pentru înaintare.

Gheţarii pot fi doar ocazional traversați, de-a lungul traseelor de drumeţie recunoscute naţional sau internaţional şi amenajate ca atare, unde nu este nevoie de coardă şi ham pentru înaintare.

Liderul Montan Internațional trebuie să aibă cunoștințele tehnice necesare pentru a folosi echipamentul tehnic în caz de necesitate, dar nu are competențele necesare pentru a conduce grupuri pe trasee ce presupun utilizarea echipamentului tehnic.

Competența unui lider montan internațional:

– Drumeția montană de vară, pe traseele amenajate dar și în afara lor (brâne, muchii și văi ușoare care nu necesită material tehnic);

– Drumeţia montană de iarnă cu rachete;

Întâlniriea tehnice de reciclareNu intră în competenţa liderului montan internațional:

– nici o formă de schi (de tură, fond sau alpin);

– nici o formă de alpinism (pe zăpadă, gheață sau mixt);

– nici o formă de urcare pe stâncă cu echipament tehnic (cățărare sau via ferrata).

În România, programul de formare, recunoaștere și reciclare IML este organizat exclusiv de către SGLM, singura organizație profesională din țară afiliată UIMLA. Află cum te poți califica în profesia de Lider Montan.

Pregătirea profesională a Liderului Montan Internațional (IML), în România este parte din cursul de formare profesională pentru Ghidul Montan Național (GMN) organizat de Societatea Ghizilor și Liderilor Montani.

O dată autorizat, Liderul Montan Internațional practică meseria în baza legilor şi a regulilor din România, precum şi a celor din ţările unde lucrează.

Pentru a-și menţine autorizaţia internațională de lider montan, persoana cu această specializare trebuie să participe la un program periodic de reciclare şi ajustare a cunoştinţelor, aşa cum sunt ele definite de către SGLM și autorităţile românești, cu aprobarea UIMLA.