societatea ghizilor

Societatea Ghizilor si Liderilor Montani (SGLM) ”Carpați” s-a înființat informal în 2010, din inițiativa mai multor ghizi montani activi profesional (Marian Anghel, Adrian Glăvan, Gheorghe Coșa), care au simțit nevoia dezvoltării și perfecționării profesiei de ghid montan în România, conform cerințelor internaționale de azi.

Ulterior, grupului inițial s-au alăturat și alți ghizi montani interesați de creșterea standardului profesional românesc (Iulian Pănescu, Octavia Codru), Societatea Ghizilor obținând și personalitatea juridică necesară afilierii internaționale.

SGLM are sediul social în Sibiu (SGLM Centru) și alte două birouri regionale în Banat – Timișoara (SGLM Vest) și Bucovina – Suceava (SGLM Est).

Societatea Ghizilor si Liderilor Montani este prima asociație profesională a ghizilor și liderilor montani din România care este recunoscută pe plan internațional, fiind afiliată la Union of International Mountain Leaders Associations (UIMLA) încă din 2013. În 2017, Societatea Ghizilor a devenit membru UIMLA cu drepturi depline.

UIMLA este organizația profesională ce reglementează la nivel european și mondial profesia de ghid internațional de drumeție montană sau International Mountain Leader (IML), lider montan internațional. Acesta este o persoană recunoscută și calificată să conducă, să înveţe, să acorde suport şi să instruiască clienţii săi, contra cost sau voluntar, în toate zonele montane din lume, indiferent de anotimp și altitudine, până la limita zăpezii permanente (ghețari); fac excepţie zonele montane cu zăpadă permanentă (ghețari), precum şi zonele unde este nevoie de echipament tehnic de alpinism sau căţărare pentru înaintare.

La nivel național, Societatea Ghizilor si Liderilor Montani este membru al Asociației de Ecoturism din România (AER) și colaborează direct cu: