Pe baza informațiilor publice prezentate în mass media și rețelele de socializare, dorim să atragem atenția asupra câtorva aspecte deosebit de importante referitoare la riscurile montane și rolul ghidului, destinate prevenirii unor accidente precum cel petrecut în urmă cu câteva zile.
În urma evenimentului nefericit desfășurat în acest sfârșit de săptămână în munții Bucegi, prin care un turist care făcea parte dintr-un grup comercial și-a pierdut viața, ne exprimăm regretul și condoleanțe pentru familia victimei.
Terenul montan prezintă riscuri specifice
Turismul montan activ, prin care înțelegem deplasarea vara și iarna pe trasee montane de drumeție, cățărare pe stâncă, schi de tură, freeride, alpinism și altele, este o activitate care prezintă numeroase riscuri specifice, pe lângă multe satisfacții evidente care atrag an de an zeci de milioane de practicanți la nivel mondial.
În ciuda tuturor măsurilor de precauție luate, peste tot în lume au loc accidente montane. Acest lucru se întâmplă deoarece turismul montan activ se desfășoară într-o zonă accidentată și greu accesibilă, cu numeroase variabile precum condițiile meteorologice, nivologice sau chiar dinamica grupului.
De asemenea, pe munte apare încă un element obiectiv, independent de oameni: hazardul.
Rolul ghidului montan
Conform legislației muncii (SSM), ghidul montan are obligația de a-și informa clienții cu privire la riscurile existente, de a le face instructajul minim necesar și de a lua toate măsurile necesare pentru combaterea lor pe parcursul turei respective, asigurând asfel un risc minim pentru toți participanții la activitatea propusă.
Menționăm câteva dintre cele mai importante măsuri de acest gen:
- Echiparea corectă a turiștilor pentru parcurgerea traseului montan propus
- Alegerea traseului în conformitate cu experiența, pregătirea tehnică și conditia fizică a turiștilor
- Luarea deciziilor de a modifica traseul propus în funcție de starea participanților sau condițiile meteorologice
Atragem atenția asupra dificultății aplicării acestor măsuri în cadrul grupurilor numeroase.
Raportul ghid : clienți
Din considerente de siguranță individuală și colectivă, pentru a reduce riscurile montane, dar și impactul asupra mediului montan, există un număr maxim de turiști care pot fi acceptați într-un grup de către ghidul montan/drumeție montană.
Acest raport ghid (conducatorul grupului) : clienți este clar prevăzut în cadrul regulamentelor asociațiilor profesionale, în funcție de tipul și dificultatea traseului, fiind un detaliu mult prea specific pentru a fi prevăzut în legislația națională.
Un ghid autorizat poate gestiona în teren montan un număr limitat de turiști, acesta fiind stabilit de către asociațiile profesionale din fiecare țară pe baza recomadărilor asociațiilor internaționale de profil.
În cazul drumeției în Carpații românești, SGLM impune membrilor săi un număr maxim de 14 persoane la un ghid montan (1:14 pe trasee de drumeție ușoară, verde/albastru în clasificarea SGLM), respectiv șase persoane la un ghid (1:6 pe traseele dificile de drumeție, roșu/negru în clasificarea SGLM).
În cazul unui număr mai mare de turiști față de raportul considerat optim, se formează un alt grup cu al doilea ghid montan.
Alegerea unui ghid montan/drumeție montană
Recomandăm tuturor iubitorilor de munte care doresc să angajeze serviciile unui ghid montan să facă o verificare temeinică a acestuia în conformitate cu Decalogul clientului.
Dintre cele mai importante criterii de alegere a unui ghid montan sau ghid de drumeție în România, menționăm:
- Formarea profesională și atestarea în conformitate cu legislația în vigoare
- Competențele practice de acordare a primului ajutor în teren montan
- Raport ghid:clienti corect
- Informații complete și detaliate despre identitatea ghidului
În speranța de a avea parte de un turism montan activ cât mai sigur, printr Societatea Ghizilor vă stă oricând la dispoziție cu recomandări pentru o mai bună desfășurare a turelor pe care vi le propuneți, prin informații periodice cu privire la riscurile montane și alegerea unor ghizi montani si de drumeție.
0 Comments