În acest sfârșit de săptămână, un grup format din 24 de turiști și ghidul care îi însoțea în zona Cheile Râmețului – Brâna Caprelor a fost suprins de condițiile meteo nefavorabile. Ghidul a cerut ajutorul echipelor de salvare montană pentru a fi evacuați, din cauza atacurilor de panică a unora dintre turiști și a condițiilor meteo periculoase. (sursa aici)

În primul rând, dorim să menționăm că traseul Brâna Caprei din Cheile Râmeț (munții Trascău) este un traseu cu expunere ridicată, care conține pasaje verticale de urcare, asigurate cu lanțuri, segmente de potecă alunecoasă și abruptă, zone de traversare cu risc de cădere în gol și pericol de căderi de pietre. Conform clasificării traseelor de drumeție utilizate în cadrul SGLM, acest traseu este unul dificil, de culoare neagră, fiind recomandat persoanelor cu experiență, echipate corespunzător, iar parcurgerea sa este recomandată doar în condiții meteo favorabile și doar în grupuri mici.

Chiar dacă în activitățile montane nu putem reduce în totalitate riscurile, un ghid bine pregătit are rolul de a identifica și gestiona correct aceste riscuri, conducând spre reducerea lor pe cât mai mult posibil.

În cazul acestui incident, dorim să facem câteva precizări punctuale adresate publicului larg amator de activități montane.

 • Organizarea turei & Grup prea numeros

Un traseu prezentat incomplet sau incorect către potențialii doritori poate duce la așteptări nerealiste în ceea ce priveșe dificultatea unui traseu. Acest aspect, împreună cu o evaluare insuficientă a experienței turiștilor, conduce la posibila prezență în grup a unor persoane al căror nivel tehnic și psihic să nu corespundă rigorilor traseului, punând astfel întregul grup într-o situație neplăcută, dificilă sau periculoasă.

Precum în nenumărate alte rânduri, atragem, încă o dată, atenția asupra problemelor pe care un grup prea numeros le pune în mediul montan. Grupurile de zeci de persoane pe munte sunt un risc atât pentru participanți, cât și pentru alte persoane aflate în zonă. Numărul mare de persoane împiedică ghidul să ofere aceeași atenție tuturor participanților și face imposibilă o reacție promptă a acestuia în cazul unui accident. Viteza lentă de deplasare și de reacție în cazul apariției unor evenimente deosebite îi expune pe toți membrii grupului la riscuri suplimentare.

Riscurile pe munte cresc proporțional cu numărul de persoane din cadrul unui grup. Din acest motiv, considerăm extrem de important pentru siguranța participanților respectarea raportului ghid-client.

 • Condițiile meteorologice periculoase

Precipitațiile căzute zona Cheilor Râmețului au determinat condiții de debit ridicat al apei. Totodată, pietrele umede au îngreunat înaintarea pe acest traseu, deplasarea fiind deosebit de riscantă. Considerăm că decizia de a porni pe acest traseu dată fiind vremea din ultima zi a fost una nepotrivită dat fiind nivelul de pregătire și numărul de persoane implicate în această tură.

Avertizarea meteorologică de precipitații abundente și risc hidrologic emisă de ANM în timpul turei a confirmat prognozele publicate până la acel moment. În condițiile unui traseu care nu îți permite întoarcerea, considerăm esențială verificarea constantă a prognozei, respectiv alegerea corectă a sensului de mers și a orei de pornire pe traseu, precum și formularea unui plan B sau, așa cum ar fi fost de preferat în acest caz, anularea turei.

 • Lipsa echipamentului tehnic

Cei 24 de turiști nu erau echipați corespunzător pentru un traseu de dificultate tehnică ridicată, unde există risc ridicat de alunecare și căderi de pietre.

  Ne bucurăm că numărul de iubitori de munte este în creștere, însă dorim să atragem atenția asupra fenomenului de a merge pe munte “în masă”. Prin acest comunicat dorim să aducem la cunoștință tuturor turiștilor asupra importanței de a înțelege riscurile la care se expun pe munte când participă la ture cu număr ridicat de persoane.

  Totodată, în cazul în care ați participat la un eveniment organizat (comercial sau nu) în care considerați că nu ați fost informat corespunzător cu privire la riscurile traseului și în care v-a fost pusă în pericol siguranța fizică, este de datoria dumneavoastră să faceți acest lucru cunoscut autorităților:  https://turism.gov.ro/web/fisasesizari/

  (surse foto: DSU Alba, Salvamont Alba)

  Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels