În data de 18 februarie au avut loc cele trei ateliere practice de avalansa din cadrul Winter Safety Day, eveniment anual dedicat siguranței în condiții de iarnă.

Winter Safety Day a constat în două părți, una teoretică, desfășurată online, și una practică, constând în ateliere de avalansa în teren montan. Atelierele s-au desfășurat în munții Semenic, Muntele Mare și Bucegi, reunind peste 20 de iubitori de munte din întreaga țară.

În cadrul evenimentului, au fost abordate, teoretic și practic, următoarele teme principale legate de siguranța în condiții de iarnă:

  • informarea și respectarea prognozelor meteo
  • cunoștințe de bază despre avalanșe
  • evaluarea situației din teren
  • echipament necesar și utilizarea lui
  • comportamentul în caz de accident

Seminarul online Winter Safety Day a fost prezentat de către Iuliana Enache și Ioan Stoenică. Cele trei ateliere practice de avalansa au fost susținute de Alin Ciulă (munții Semenic), Marius Popa și Andrei Pop (Muntele Mare) și Andrei Badea și Radu Jlobnițchi (munții Bucegi).

Conform statisticilor EAWS (European Avalanche Warning Services), avalanșele fac anual aproximativ 100 de victime în Europa, iar în ultimii 5 ani, în România au fost 16 victime în avalanșe. Începând cu catastrofala avalanșă de la Bâlea din 1977, avalanșele au căpătat o atenție mai mare în România, dar putem spune că cele mai mari progrese au fost înregistrate în perioada recentă, prin dezvoltarea serviciilor de nivometeorologie și prin conștientizarea fenomenului în rândul iubitorilor de activități montane pe timp de iarnă. Totuși, sunt în continuare aspecte ce trebuie îmbunătățite în raport cu avalanșele și riscul pe care îl prezintă, așa cum evenimentele recent petrecute au demonstrat.

Professional Writing Services for Professional Results Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Quality Writing Essays for Academic Accomplishment The Best Service to Write My Essay