În prima parte a lunii noiembrie doi membri SGLM au urcat pe vf. Picătura din Caraiman, Bucegi (traseul Trandafir), unde au fost refăcute integral toate punctele de rapel pe retragerea clasică spre valea Albă.
Acțiunea face parte dintr-o intenție mai largă a membrilor SGLM de a recondiționa traseele clasice de carpatism din Bucegi, mai ales a punctelor de rapel, multe fiind într-o stare de degradare avansată și/sau nesigure.
Munca s-a făcut în mod voluntar de către echipa Marian Anghel (Rucksack Mountain Guides) și Andrei Badea (Back to Nature), membri SGLM.
Din informațiile furnizate, au fost eliminate 7 pitoane aflate într-o stare precară și au fost montate tot 7 ancore mecanice inoxidabile, astfel:
– 1 piton/1 ancoră la intrarea în fisura – horn de sub vârf;
– 2 pitoane/2 ancore la rapelul 1 spre strunga marelui V;
– 1 piton/2 ancore la al doilea rapel spre strunga marelui V;
– 1 piton/1 ancoră la rapelul spre Albișoara Turnurilor;
– 2 pitoane/1 ancoră la rapelul final din Albișoara Turnurilor, varianta stânga (în coborâre) înainte de a se uni cu valea Albă. Aici punctul de rapel este și punct de regrupare pentru cei care intenționează să urce Albișoara Turnurilor, la prima săritoare.
Suplimentar, pe muchia Trandafir s-a croit o mică potecă prin vegetația care împiedica deplasarea.
De asemenea, au fost ciocănite și verificate majoritatea pitoanelor de pe traseul de urcare până pe vârf, mai ales acelea în locurile unde nu există alte posibilități de protecție (mobile sau copaci). Așa a fost descoperit pitonul precar de la intrarea în horn care a fost înlocuit.
Ancorele montate în teren au fost furnizate gratuit de către Andrei Badea.
În acest moment Societatea Ghizilor are 40 de membri, atât în România cât și în alte țări: UK, Franța, Bulgaria, Cehia, Elveția.
Această rețea de membri calificați sau în curs de calificare, răspândită în toată țara, din zona Banatului (SGLM Vest) în zona Bucovine (SGLM Est), din Cluj în București… oferă servicii competente și de calitate în domeniul ghidării montane, autorizate și mereu aduse la zi, în cadrul asociației profesionale.
Calitatea de membru activ SGLM înseamnă:
- autorizare națională în urma unor cursuri de formare cu durata minimă de 1 sau 2 ani;
- recunoaștere internațională, în cazul liderilor montani (IML);
- formă legală de lucru;
- asigurare profesională;
- module anuale de pregătire profesională continuă (CPD);
- pregătire în acordarea primului ajutor (SMURD);
Turiștii care doresc să afle mai multe informații despre serviciile oferite de oricare din membrii SGLM sau persoanele interesate să participe la cursurile noastre de formare profesională sunt rugate să contacteze secretariatul Societății Ghizilor.
1 Comment
Vârful și creasta Picăturii - Colniceanu Dan · October 3, 2022 at 3:49 am
[…] de pe vârf (stațiile de rapel au fost reamenajate de Marian Anghel și Andrei Badea, vezi aici povestea,) și apoi am urcat în regim cap-secund fața abruptă ce ne-a scos pe vârful Strungii […]