Pe 16 septembrie a.c. s-a pus punct cursului de formare profesională ”Lider Montan Internațional” organizat de Societatea noastră între 2015 – 2017.
Cursul de ”Lider Montan Internațional” s-a desfășurat pe durata a doi ani, a cuprins peste 1.200 de ore de pregătire practică și teoretică și s-a desfășurat în zonele montane din patru țări diferite (Slovacia, Polonia, Bulgaria, România), dintre care nouă arii montane protejate.
La evenimentul din Zărnești au participat absolvenții cursului și instructorii lor, precum și numeroase persoane și invitați care au dorit să fie alături de ghizii și liderii români, în acest moment festiv și important pentru turismul montan din România.
Cei patru absolvenți ai primului curs de formare profesională ”Lider Montan Internațional” (2015 – 2017), care au trecut toate probleme eliminatorii de-a lungul numeroaselor module de pregătire sunt următorii:
- Costel Budeanu Bălan (Iași);
- Nicoleta Loghin (Suceava);
- Florin Ocolișan (Timișoara);
- Ioan Stoenică (București);
După ce președintele Societății Ghizilor – Marian Anghel a început evenimentul cu un mic istoric al meseriei de ghid montan în Carpați, a urmat o prezentare succintă a celor doi ani de pregătire profesională care a însemnat sute de ore de mers pe munte vara și iarna, de navigație în teren necunoscut, zile întregi de dormit prin zăpadă și în bivuacuri improvizate, cățărare pe stâncă și alpinism…
Din partea Jandarmeriei Montane a transmis felicitări lt. col. Simon Bâlbâie, iar din partea administrației Parcului Național Piatra Craiului – gazda evenimentului, a vorbit domnul Mircea Vergheleț, director parcului, care a amintit și de recentele amenajări turistice de pe teritoriul Pietrei Craiului.
Cu competențele profesionale recunoscute național și internațional de lider montan, cei patru absolvenți români au prezentat public, în cadrul festivităților, patru teme importante pentru turismul montan românesc, probleme și idei de direcții de dezvoltare montană în Carpați:
- Educația montană în România. Trecut, prezent și viitor;
- Spre munte se trece prin sate;
- Cabanele montane – un pilon deteriorat al turismului românesc;
- Marcarea traseelor turistice montane. Istorie, stadiu actual și perspective;
Cu ocazia finalizării acestui curs, mulțumim încă o dată tuturor partenerilor și prietenilor Societății Ghizilor care ne-au ajutat ca această formare profesională organizată în premieră în România, să se desfășoare în bune condiții.
INSTRUCTORI:
- Marian Anghel, director coordonator curs 2015 – 2017;
- Adrian Glăvan;
- Ciprian Constantineanu;
- Florin Bană;
PARTENERI ȘI PRIETENI:
- SMURD;
- Asociația de Ecoturism din România (AER);
- Jandarmeria Montană;
- Asociațiile profesionale ale liderilor montani din Slovacia, Polonia, Bulgaria;
- Parcul Național Piatra Craiului;
- Parcul Național Retezat;
- Parcul Natural Bucegi;
- Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș;
- Parcul Național Măcin;
- Tatra National Park (Slovacia)
- Salvamont Odorheiului Secuiesc;
- Salvamont Gheorgheni;
- Salvamont Hunedoara;
- Horsky Sluzba (Tatra Înaltă);
- Zenith Maps;
- Cabana Codrin (Retezat);
0 Comments