În urma deciziei Consiliului Director SGLM și cu acordul general al membrilor SGLM, s-a hotărât ca din 2015 Leslie Fucsko – ghid montan de altitudine (UIAGM) și fost președinte al Groupe de Haute Montagne (GHM) din Franța, să devină membru de onoare al Societății Ghizilor și Liderilor Montani din România.
Ca reprezentant oficial al SGLM, mă bucur că putem anunța public faptul că Leslie a fost de acord și a acceptat invitația noastră de aderare la SGLM ca membru onorific. Astfel, se alătură eforturilor noastre de dezvoltare a Societății Ghizilor, ca for profesional românesc în adevăratul sens al cuvântul, atât pe plan național cât și internațional.
În afară de faptul că Leslie este unul din puținii ghizi montani de altitudine născuți în România, încerc să prezint succint mai jos, câteva din motivele pentru care consider că este o onoare pentru noi, membrii SGLM și alpinismul românesc în general, ca Leslie Fucsko să fie în rândurile noastre.
Ca alpinist amator și profesionist al muntelui, în ultimii 30 de ani Leslie a participat sau a organizat mai multe expediții în diferite zone montane de pe glob: Patagonia (masivele Torres del Paine și Fitz Roy), Himalaya – Nepal, Himalaya – Garhwal (India), Alaska, Karakorum, Nigeria (masivul Djado), Tibet (Sichuan).
De asemenea, a repetat iarna și/sau vara mai multe trasee din pereții emblematici din Alpi: Olan, Eiger, Grand Jorasses, Aiguille Verte, Piz Badille, Meije, Ailefroide, Matterhorn, Mont Blanc – fața sudică, Petit Dru, Petit Jorasses, Aiguille du Fou.
De-a lungul anilor, Leslie a fost implicat în organizarea și formarea profesională a ghizilor montani din Maroc și Iran, ca ghid montan reprezentant al școlii franceze de alpinism (GHM, ENSA).
A organizat și organizează inclusiv expediții de alpinism în diferite zone montane din lume, însă evită tot ceea ce înseamnă ”comercial”.
În urma activității avute pe plan mondial, Leslie Fucsko a fost de două ori nonimalizat pe lista finală a Pioletului de Aur și a câștigat “Cristalul” francez pentru premiera din 2001.
Pentru dezvoltarea mișcării montane din România, dupa 1989:
– a organizat cursuri de cățărare big wall (primele au fost chiar gratuite), începând din 2002, în zona Buila Vânturarița, cheile Turzii, cheile Bicazului;
– a promovat și promovează în continuare, un stil etic de cățărare pe stâncă (cu protecții mobile, cât mai natural posibil), așa cum este concepția modernă de azi, pe plan mondial, contrar stilului tradițional românesc, “de pitonare” a traseelor;
– a promovat și promovează utilizarea cu discernământ și montarea corectă a protecțiilor fixe (organizând inclusiv ateliere în acest sens), fiind membru al proiectului “Proclimbing” (alături de Frank Schobel și Florin Ularu), care a avut ca scop schimbarea protecțiilor fixe din traseele vechi din țară;
– în ultimii ani, a parcurs în premieră mai multe trasee de cățărare pe stâncă în cheile Turzii, cheile Aiudului și cheile Bicazului, toate în stil modern, unele fără a fi repetate nici până azi;
– în colaborare cu alți alpiniști români, a organizat și a participat la câteva expediții în China (2007) și Madagascar (2009);
Vine frecvent în România, unde organizează și susține diferite cursuri prin Carpați și alte evenimente (proiecții foto/video).
Leslie/Laszlo Fucsko este etnic maghiar (din Oradea) și a fugit din România comunistă prin Yugoslavia, la vârsta de 19 ani (octombrie 1980). Cetățenia și simbolurile naționaliste nu au importanță pentru el și este convins că pe munte nu contează ce fel de limbă vorbești sau ce fel de steag fluturi pe vârf.
Ca alpinist provenind din România, Leslie a reușit să facă o carieră în alpinism.
Este membru al Groupe de Haute Montagne (GHM) din 1999, fiind și președintele acestei organizații între 2005 – 2009. Pentru cei care nu știu, GHM este un club inchis ce reunește o parte din marile nume ale alpinismului francez și mondial.
Ținând cont de cele spuse mai sus, de experiența vastă incontestabilă pe care o are în domeniul montan și de faptul că este în continuare implicat în comunitatea de munte din România, consider că este o onoare pentru noi toți, ca un astfel de om să fie alături de ghizii montani români.
Leslie, nu pot decât să-ți urez public un “Bine ai venit!”
Marian Anghel,
președinte SGLM
0 Comments