Ciprian Constantineanu, ghid montan și International Mountain Leader în cadrul Outdoor The World, este instructor în cadrul școlii de formare profesională a Societății Ghizilor și Liderilor Montani. De ce a ales această profesie și de ce provocări a avut parte? Să aflăm împreună!

De ce ai ales profesia de ghid montan? Ce îți place cel mai mult la ea?

Probabil că profesia de ghid montan, alături de cele de ghid de rafting, canyoning, instructor de escaladă și de schi m-au ales pe mine, având în vedere că de mic copil mi-a placut să merg pe munte, să explorez locuri noi, să interacționez și să cunosc oameni și diverse culturi diferite de cea europeană.

De ce ai ales SGLM?

Odata cu absolvirea cursului de ghizi montani în cadrul unei alte asociații profesionale, am fost ușor dezamăgit de cum mergeau lucrurile acolo. I-am găsit și m-am alăturat celor care, peste ceva timp, aveau devină primii membrii SGLM. Odată cu trecerea anilor s-a dovedit că am făcut alegerea corectă și sunt mulțumi de evoluția Societății Ghizilor și Liderilor Montani.

Nu te plictisești să repeți aceleași trasee?

Având în vedere că, în acest moment, practic meseria de ghid montan și lider montan internațional de plăcere, având și un alt job, nu reușesc să mă plictisesc. Mai mult de atât, lucrez și cu copii, alternând turele de adulți. Cred, însă,  că dacă aș face asta în mod curent, aș putea ajunge la o oarecare rutină, însă faptul că ghizii montani își desfășoară activitatea în natură reduce considerabil stresul, rutina și monotonia unui “job normal”.

Cum vezi turismul montan românesc în urmatorii ani?

Turismul montan activ în România este pe un trend ascendent și va continua să crească, motiv pentru care este nevoie de o comunitate de ghizi profesioniști, dar mai ales de oameni cu orizonturi deschise. 

Care a fost cea mai mare provocare în profesia de ghid?
Cele mai mari provocări sunt, pe de o parte, lipsa legislației specifice turismului montan activ, și, pe de altă parte, neaplicarea puținelor legi existente. O altă problemă este lipsa educației montane în rândul celor care merg pe munte, atât în mod constant, cât și a celor care abia încep să meargă pe munte.
La începutul lunii septembrie, organizăm admiterea pentru un nou curs de formare pentru profesia de ghid de drumeție – lider montan internațional. Contactează-ne pentru mai multe detalii.

 

Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels