Întâlnire tehnică de iarnă 2015. Munții CiucașÎn perioada 13-15 martie 2015, în munții Ciucaș a avut loc întâlnirea tehnică de iarnă a ghizilor montani români, membri SGLM.

Aceste întâlniri tehnice periodice (vara/iarna) ale membrilor SGLM, au ca scop reciclarea cunoștințelor ghizilor montani, adică îmbunătățirea și creșterea nivelului de pregătire. Astfel, Societatea Ghizilor poate garanta calitatea profesională a membrilor săi.

Întâlnirea tehnică a fost organizată de SGLM Centru, în zona nordică a munților Ciucaș. Activitățile practice au cuprins următoarele exerciții:

1. Navigația montană și deplasarea în grup pe rachete de zăpadă

Vezi mai multe fotografii (de la acest atelier)

Prea puțin folosită în România, fișa de traseu este un instrument esențial în deplasarea pe munte în teren necunoscut sau în condiții neprielnice.

De-a lungul a două zile, ghizii SGLM și-au exersat tehnica de calcul pe hartă, a traseelor propuse în teren necunoscut/neamenajat și mai ales transpunerea și verificarea calculelor în terenul montan real. Toate acestea în condițiile în care multe hărți românești conțin numeroase erori și în general, sunt departe calitativ de hărțile folosite de colegii ghizi din alte țări.

Pe lângă deplasarea pe traseul propus (aprox. 6 ore), cu această ocazie s-a putut testa un model de rachete atipice, nou intrate pe piața românească, ultra-ușoare (478g/buc.) și foarte compresibile.

Mai multe detalii și feedback-ul rachetelor de zăpadă testate, vor fi disponibile în curând pe site-ul importatorului și sponsorului SGLM (Rucksack Shop).

Întâlnire tehnică de iarnă 2015. Munții Ciucaș2. Avalanșele de zăpadă

Cautarea in avalansaS-au exersat tehnicile de căutare a victimelor multiple în avalanșele de zăpadă, urmărindu-se două obiective esențiale:

– identificarea cât mai rapidă (maxim 4 minute/o victimă – 8 minute/2 victime)

– precizia de sondare (victima să fie găsită la prima introducere a sondei în zăpadă).

Marian Anghel – coordonatorul comisiei tehnice SGLM, a prezentat metoda de căutare fină în avalanșă folosită de ghizii germani care, dacă este exersată și aplicată corect, oferă maximă precizie în identificarea victimei sub zăpadă, pe principiul: punct ochit – punct lovit.

Vezi mai multe poze (de la acest atelier)

Societatea Ghizilor și-a propus ca pe parcursul următorilor ani, toți ghizii SGLM să învețe, să exerseze și să promoveze în rândul clienților, o metodă unitară și eficientă, de căutare în zăpadă. Pentru că primele 15 minute sunt esențiale în cazul avalanșelor de zăpadă, este foarte importantă experiența ghidului și a clienților săi.

În acest sens, a fost preferată și acceptată metoda folosită de ghizii germani, care este deja predată în România, în cadrul școlilor de alpinism organizate de Rucksack Mountain Guides.

3. Adăpostul improvizat

Fie că este vorba de schi, alpinism sau doar o tură pe rachete, ghidul montan trebuie să fie capabil să realizeze rapid și eficient un adăpost improvizat în zăpadă pentru clienții săi.

În cadrul exercițiilor din Ciucaș, s-a învățat și exersat construirea unui adăpost comun în zăpadă, pentru șase persoane în aproximativ o oră. Pentru realizarea eficientă și rapidă a unui astfel de adăpost comun, este esențială existența unui “creier” (ghidul) care știe precis cum trebuie construit adăpostul și coordonează activitățile celorlalți membri ai grupului.

Vezi mai multe poze (de la acest atelier)

Întâlnire tehnică de iarnă 2015. Munții Ciucaș4. Deplasarea în grup, cu ajutorul schiurilor de tură

Schi de turaTura pe schiuri s-a făcut pe aprox. 20km, la o altitudine medie de 1.400m. Din păcate, zăpada puțină, înmuiată și grea, nu a ajutat foarte mult.

Vezi mai multe poze (de la acest atelier)

Alte aspecte

În fiecare după amiază, după încheierea activităților practice, s-au purtat discuții pe diferite teme legate de organizarea SGLM și profesia ghizilor montani în România, printre care:

– statistica SGLM pentru 2013;

– cursul de formare profesională IML (care va începe în luna mai 2015);

– avalanșele de zăpadă (ultimele materiale lansate public de ANENA – Franța);

În urma discuțiilor avute, s-a decis ca în perioada imediat următoare – martie/aprilie, SGLM să participe la două adunări generale importante:

– martie 2015, AG a Asociației de Ecoturism din România (AER), Brașov: Florin Bana, membru SGLM Centru

– aprilie 2015, AG a UIMLA , Zagreb (Croație): Marian Anghel, Adrian Glăvan, membrii CD a SGLM


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder
Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels