În perioada 6 – 11 septembrie 2016 în munții Piatra Craiului s-a desfășurat evaluarea de final de an a viitorilor Lideri Montani Internaționali români (International Mountain Leader – IML).
Examenul de an s-a desfășurat pe durata a șase zile și a constat în evaluarea competențelor dobândite pe parcursul anului 1 (2015 – 2016). Cunoștințe specifice turismului montan la nivel național.
Toți cei care reușesc să treacă cu succes de această evaluare eliminatorie, intră în anul 2 de formare profesională, care se va desfășura în cea mai mare parte, în zone montane din afara României.
Printre numeroasele abilități esențiale care au fost evaluate în Piatra Craiului, s-au numărat:
- cunoștințe teoretice privind diferite domenii specifice turismului montan;
- cunoștințe practice de navigație de zi și de noapte;
- cunoștințe practice de asigurare a securității clientului în teren stâncos;
- managementul grupului în teren montan;
- managementul riscului și a accidentului;
La această evaluare de vară a liderilor montani români a fost prezentă și o delegație internațională a UIMLA (comisia tehnică) formată din reprezentanți ai asociațiilor profesionale din UK și Elveția.
România face parte din federația profesională a Liderilor Montani Internaționali (UIMLA) din toamna 2013, prin recunoașterea și afilierea Societății Ghizilor, astăzi fiind în etapa finală de acceptare ca țară cu drepturi depline.
Această acceptare este condiționată printre altele, de introducerea în România și mai ales, de menținerea unui standard înalt de formare profesională a Liderilor Montani, absolul compatibil și echivalent cu cel din țări cu mare tradiție în turismul montan precum Elveția, Franța, Germania sau chiar UK și Polonia, mai aproape de noi.
0 Comments