În ultimele două săptămâni am organizat un modul de dezvoltare profesională continuă având ca temă carpatismul, respectiv planificarea, organizarea și desfășurarea turelor de carpatism în munții Bucegi și Piatra Craiului.

Dezvoltarea profesională continuă (CPD, continous professional development) este esențială pentru profesia de ghid montan și lider montan internațional și, drept urmare, membrii Societății Ghizilor și Liderilor Montani participă periodic la astfel de programe, atât pentru a-și menține actuale competențele teoretice și tehnice, cât și pentru a și le dezvolta.

Prin carpatism înțelegem o activitate montană aflată între drumeție și cățărare pe stâncă, utilizând tehnici specifice ambelor discipline și desfășurată preponderent în Bucegi și Piatra Craiului, pe brâuri, văi de abrupt și creste, fără a exclude însă și alte zone ale Carpaților, precum munții Făgărașului, Ceahlău, Buila-Vânturarița sau Retezat. La nivel internațional, activitatea este numită scrambling și este bine standardizată în Marea Britanie sau Statele Unite; totuși, propunem spre utilizare termenul local de carpatism, apărut pentru prima dată în perioada interbelică și readus în atenția comunității montane românești în urmă cu un deceniu pentru a desemna acele trasee de abrupt specifice Bucegilor și Pietrei Craiului.

În cadrul acestui modul de dezvoltare profesională continuă, s-au abordat, atât teoretic, cât și practic, următoarele aspecte:

  • noțiuni generale despre traseele de carpatism, istorie;
  • riscul în parcugerea traseelor de carpatism în calitate de ghid;
  • elemente tehnice în carpatism, ancore și protecții mobile;
  • dificultatea și clasificarea traseelor de carpatism;
  • tehnici de salvare în trasee de carpatism

În ceea ce privește partea practică, exercițiile s-au desfășurat în teren montan, în Bucegi și Piatra Craiului, sub forma unor ture în care s-au punctat aspecte legate de ghidarea turiștilor în traseele de carpatism, orientarea în teren și documentarea zonelor.

Suportul de curs și supervizarea activităților în teren pentru acest modul CPD a fost asigurat de către membrii noștri Andrei Badea și Dan Colniceanu.

Prin participarea periodică la modulele de dezvoltare profesională continuă (CPD), membrii SGLM își asigură un nivel ridicat al cunoștințelor și competențelor, oferind în final servicii de calitate și siguranță pentru turiștii pe care îi însoțesc.

Professional Writing Services for Professional Results Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Quality Writing Essays for Academic Accomplishment The Best Service to Write My Essay