Pe 19 septembrie 2015, agenția de știri Agerpres a publicat o știre cu privire la accidentarea unei femei în munții Bucegi, în cadrul unui concurs organizat de o firmă privată în valea Seacă a Caraimanului.

” O femeie care se afla sâmbătă după-amiază pe un traseu extrem de dificil din masivul Bucegi a suferit răni grave, după ce a căzut 40 de metri în gol, operațiunea de recuperare fiind extrem de grea.

Potrivit șefului Serviciului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, din primele date se pare că femeia participa la un concurs organizat de o firmă privată, iar în timpul activităților a căzut în gol aproximativ 40 de metri pe Valea Seacă a Caraimanului.”

Ulterior, Salvamont a revenit cu o corectare, preluată de asemenea de către mass media:

”Iniţial, salvamontiştii au fost anunţaţi că turista făcea parte dintr-un grup care participa la un concurs pe teme turistice, organizat de o firmă privată, însă în cele din urmă salvatorii montani au aflat că femeia se afla pe munte cu un prieten şi că nu făcea parte dintre concurenţii la respectiva competiţie.”

Fără să mai aibă legătură directă cu acest accident, ca organizație profesională a ghizilor montani români – care organizează și conduc diferite grupuri de persoane în teren montan accidentat – considerăm că este de datoria noastră să informăm opinia publică cu privire la activitățile organizate în teren montan.

1. În ce calitate, un SRL organizează concursuri de alpinism în România?

Așa cum se știe, ascensiunea Văii Seci a Caraimanului – care își are obârșia în vecinătatea Monumentului Eroilor, este unul din cele mai lungi trasee de alpinism clasic din Bucegi (peste 1.000m diferență de nivel din Bușteni – Monument).

Nu este un traseu de drumeție și nu este un traseu amenajat în vreun fel, pentru circulația publică.

Acesta poate fi parcurs în siguranță doar de persoane care au cunoștințele tehnice necesare (alpiniști, cățărători, salvatori montani, ghizi montani) sau de grupuri mici (!) însoțite de ghizi montani care să se ocupe de securitatea ascensiunii.

Ca SRL, pentru a organiza un concurs pe un astfel de traseu de alpinism clasic sau o activitate de turism – dacă nu a fost competiție, trebuie să fii bine acoperit din punct de vedere legal.

Activitatea trebuie să fie făcută în colaborare cu un club sportiv cu personal calificat încadrat – conform legii sportului (eventual afiliat la federația de alpinism) sau să fie agenție de turism cu personal calificat și acreditată de ANT (dacă este vorba de activitate turistică).

2. Cine sunt persoanele din cadrul firmei organizatoare și mai ales, în ce calitate organizează și supervizează desfășurarea activităților de alpinism?

În conformitate cu legislația din România, activitățile turistice montane pot fi realizate în cadru organizat doar de către ghizi montani autorizați și recunoscuți de către Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), prin Departamentul de Autorizare și Control.

Persoanele fizice din cadrul firmei sau colaboratorii externi care coordonează activitatea de alpinism trebuie să dețină calificarea/specializarea de “ghid montan”, Ei trebuie să aibă competență legală pentru a organiza astfel de activități turistice pe munte.

Reamintim faptul că alte calificări precum “instructor de alpinism” sau “salvator montan” nu conferă dreptul de a organiza activități turistice pe munte.

Sau dacă este o competiție sportivă, persoanele care au organizat activitatea de alpinism trebuie să aibă calitatea oficială de “instructor de alpinism”.

3. Cineva din cadrul firmei organizatoare, trebuie să prelucreze instrucțiunile de Sănătate și Securitate în Muncă pentru activitatea de alpinism, conform legislației în vigoare și a recomandărilor profesionale făcute de către Societatea Ghizilor (SGLM)?

În condițiile legii 319/2006 și a HG 1425/2006, un accident montan din cadrul unui concurs sau a activității turistice organizate de către o firmă sau club (ong) se încadrează ca accident de muncă.

În cazul în care se întâmplă un accident, autoritățile competente vor verifica respectarea legislației în vigoare. Orice încălcare a legislației din domeniu, oricât de birocratică ar fi, va determina tragerea la răspundere a celor implicați în accidentul montan.

Nu este admisibil ca în România de azi, când există posibilitatea obținerii de suficiente competențe legale în domeniul montan, competițiile de alpinism sau activitățile turistice montane, să se realizeze în condiții improvizate și de totală nesiguranță, care să determine apariția accidentelor montane.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder
Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels