Sâmbătă 22 aprilie 2017, în zona alpină a munților Retezat (> 2.000m altitudine) un grup de șapte persoane (patru adulți și trei minori) a fost prins de o avalanșă de zăpadă. În urma ei, doi minori de 12 și 13 ani au decedat, o tragedie cumplită pentru părinții lor.

Copiii erau însoțiți de către părinți, unul din ei fiind chiar organizatorul și liderul grupului. Nu putem decât să ne exprimăm și noi regretul față de cele întâmplate și să transmitem un mesaj de susținere părinților pasionați de munte și celor două familii îndoliate.

În prezent evenimentele sunt anchetate de către autoritățile competente.

În aceste zile se discută foarte mult despre munte în societatea românească, ceea ce este bine, dar tema de discuție este una tristă și foarte gravă: accidentarea mortală pe munte a doi minori.

Totodată, constatăm că o mare parte din publicul român a devenit brusc cunoscătoare a muntelui și își permite să emită tot felul de judecăți.

” …membrii societății nu au o percepție asupra alpinismului formată prin observații directe, ci exclusiv prin filtrul deformant al mass mediei în goană după senzațional și al filmelor văzute la TV.”

(Teoria riscului în alpinism, Marian Anghel, 2011)

După un astfel de accident, din punctul nostru de vedere acuzațiile, găsirea și pedepsirea publică a vinovaților nu este cel mai important lucru (există organe ale statului care fac acest lucru), ci analizarea obiectivă și prezentarea publică a cauzelor accidentului, pentru a se învăța ceva și ca astfel de tragedii montane să nu se mai repete.

Comunitatea montană din România a încercat de nenumărate ori, de-a lungul anilor, să atragă atenția asupra problemelor din turismul montan. Din păcate, nimeni nu a dorit să asculte și chiar și acum, senzaționalul este mai important decât educația.

Opinia noastră exprimată mai jos, ca asociație profesională, este formată în urma informațiilor vehiculate în mass media dar nu numai.

Accidentul mortal putea fi evitat?

Da, accidentul putea fi evitat dacă grupul celor șapte persoane respecta câteva principii de bază ale mersului pe munte iarna. Printre acestea:

– informarea în prealabil cu privire la condițiile meteo din masiv.

După cum a precizat, serviciul local Salvamont a transmis public un avertisment cu privire la creșterea riscului de avalanșe în masivul Retezat, ca urmare a ninsorilor din ultima perioadă din toată România.

De menționat că în Retezat nu există un buletin nivologic oficial (ca în masivele Făgăraș și Bucegi, astăzi), practicanții alpinismului fiind nevoiți să interpreteze riscul de avalanșă în mod individual, în funcție de experiență personală, cunoștințele din domeniu și alte informațiile colaterale.

Sunt numeroase situații în care alpiniștii cu experiență consistentă aleg să meargă până la limita zonei de siguranță, pentru a analiza cu proprii ochi situația din teren și de a decide dacă merg mai departe sau se întorc din drum.

– alegerea corectă a variantei de deplasare spre creastă și adaptarea comportamentului la situația din teren

Dinspre cabana Gențiana spre vârful Peleaga există o variantă specifică de iarnă, care este relativ mai sigură la avalanșele de zăpadă.

Un grup mixt de adulți și minori este departe de a fi ideal pentru o tură de alpinism, deoarece diferă foarte mult modul individual de evaluare a riscurile întâlnite, ritmul de mers, viteza, anduranța, etc. în condițiile unei ture de iarnă, la mare altitudine (> 2.000m alt.), cu zăpadă mare și vizibilitate scăzută.

Acest lucru este valabil chiar dacă doi din cei trei minori din grup aveau deja o oarecare experiență de alpinism acumulată ca minori însă (!), adică fără a fi fost implicați vreun moment în evaluarea riscurilor.

Iarna, folosirea unei scurtături de vară – decizie a liderului de grup, cel mai probabil – este total nerecomandată, fiind mult mai expusă la avalanșă. Se pare că exact pe această scurtătură a mers grupul celor șapte, în momentul în care s-a declanșat avalanșa de zăpadă.

Despre ce fel de tură este vorba?

Grupul celor șapte persoane se aflau pe munte într-o tură turistică, comercială, organizată în numele unui club sportiv afiliat federației sportive de profil.

Acest lucru reiese destul de clar din anunțul comercial postat online pe site-ul Clubului Montan ”Altitudine”. De altfel, pe site-ul clubului se întâlnesc numeroase alte anunțuri comerciale, cu privire la activități turistice montane în România și în afara ei.

Acest club nu este nici primul ong și nici singurul care desfășoară activități de turism în România.

Poate un club sportiv sau un ong să organizeze activități comerciale turistice? Nu, dacă nu are licență de turism conform OG 58/1998, art.28.

Cine poate conduce grupul pe munte?

Conducătorul unui grup organizat pe munte are un rol esențial, deciziile luate de el putându-se dovedi salvatoare sau… fatale.

În România, ca în majoritatea țărilor din Europa și nu numai, conducerea grupurilor de turiști pe munte este reglementată, lucru important pentru siguranța turiștilor.

Conform legislației românești în vigoare (HG 77/2003, art. 40 lit. a), doar persoanele calificate și recunoscute de către stat ca ghizi montani (prin intermediul Ministerului Turismului), au voie să conducă grupuri pe munte.

Este liderul grupului prins în avalanșă calificat ca ghid montan, cu competențe legale pentru a conduce grupuri pe munte? El nu apare în baza publică de date cu ghizii montani calificați, realizată și administrată de către Ministerul Turismului.

Există vreun clasament oficial cu recorduri în alpinism?

Nu. Toate așa numitele ”recorduri” și ”clasamente” în alpinism, în cazul adulților ca și în cazul minorilor, sunt create artificial de către mass media și de practicanții înșiși, în diferite scopuri.

Nici o organizație de munte din lume, fie că vorbim de uniuni internaționale ale cluburilor de amatori (UIAA) sau uniuni profesionale (UIMLA, UIAGM) nu recunoaște și nu recomandă goana după ”recorduri” de viteză, de vârstă sau altfel de recorduri.

Alpinismul (mersul pe munte în teren accidentat cu echipament special) nu este o activitate competițională (doar anumite subramuri sunt!), se desfășoară în zone montane înalte, izolate, fără spectatori și fără arbitri.

Performanța în alpinism se măsoară cu totul diferit față de sporturile de echipă sau individuale, care se desfășoară pe terenuri de sport, în fața spectatorilor.

Este muntele riscant?

Așa cum nimeni nu ar trebui să gonească pe autostradă cu peste 100km/oră, fără să aibă habar cum să țină volanul în mână, nimeni nu ar trebui să meargă pe munte vara sau iarna, fără să aibă habar cum se gestionează riscurile specifice.

Alături de părinți, minorii trebuie să descopere frumusețea muntelui și a naturii, precum și propriile abilități fizice și psihice, în toate sezoanele. Există numeroase trasee pe unde se poate merge fără probleme cu copiii.

”Timpul petrecut în mijlocul naturii nu este relaxare, ci o investiție esențială în sănătatea copiilor noștri” (Last child in the wood, Richard Louv, 2005).

Dacă se dorește însă ieșirea în afara potecilor de drumeție și pătrunderea în domeniul mult mai complex al alpinismului, atunci acest lucru trebuie făcut doar alături de persoane calificate legal și competente. Există astfel de persoane atât în cadrul federației sportive (pentru activitățile sportiv-competiționale) cât și în asociații profesionale ale ghizilor.

Un website foarte bine realizat sau numeroasele apariții media, oricât de bună ar fi persoana în cauză (dar cine spune asta?) nu țin locul unui atestat profesional și nu spune absolut nimic despre competența reală.

” Riscul nu poate fi niciodată eliminat de pe munte sau din alpinism și nimeni nu garantează securitatea individuală. Acesta este un adevăr fundamental ce trebuie înțeles ca atare, indiferent de modul în care se desfășoară alpinismul: pe cont propriu, într-un club montan, într-un curs de inițiere cu instructor sau într-o tură cu ghid montan.” (Teoria riscului în alpinism, Marian Anghel, 2011)

Mersul pe munte este o aventură pentru adulți și copii în egală măsură.

Dacă primii sunt capabili să evalueze riscurile la care se expun sau apelează la persoane competente să facă acest lucru în locul lor (ghizii montani), minorii au încredere totală în părinții lor. Iar aceștia au datoria să nu o înșele!


31 Comments

mihai tanase · April 24, 2017 at 10:20 am

Bine venita aceasta clarificare !

    Nelu · April 24, 2017 at 1:03 pm

    Clarificare care nu e clarificare ci o încercare de ieșire in evidentă pentru atragere de sponsori pentru ONG-ul lor in detrimentul altora.

un alpinist mediocru · April 24, 2017 at 11:34 am

Astept comentariul dvs. cu privire la “expeditiile” Christian Adventure. Eu, daca ma intalneam cu un asemenea grup alegeam cu siguranta ruta de vara in locul celei de iarna, mi-e mai usor sa merg repede si cu atentie printr-o zona periculoasa decat sa ocolesc la coborare 52 de persoane…52. Oricine a urcat pe un varf stie ca e al naibii de greu sa ocolesti si 10 persoane la coborare. Va multumesc anticipat si sper sa reglementati aceste expeditii care ne pun pe toti in pericol si pe cei care platesc si pe organizatori si pe cei care ne nimerim pe aceleasi trasee cu ei!

    Dinu · April 24, 2017 at 12:25 pm

    nimic despre “scoala de ghizi”. Chiar daca erau pe traseul corect, erau 50 de oameni intr-o zona cu risc de avalansa, 50 de oameni din care marea majoritate nu aveau experienta, asa cum se intampla mereu la Christian Adventure

    tony · April 24, 2017 at 12:26 pm

    muntele nu era al celor 7, daca se considerau deranjati de cei 50, trebuiau sa nu mai mearga nicaieri…au riscat si a iesit ce a iesit..nu inteleg de ce tot se blameaza grupul numeros pentru decizile altora…

    Nelu · April 24, 2017 at 1:00 pm

    Bravo. Un răspuns pertinent pentru Societatea Ghizilor și Liderilor Montani care este un ONG nu a făcut nimic bun pentru dezvoltarea turismului in Romania. De când au activitate doar au sifonat bani prin intermediul ONG-ului lor. Iar acuma emit păreri despre alte ONG-URI care fac mult mai mult pentru promovarea muntelui și alpinismului. Dacă tăceai filozofi rămâneau. Au ratat momentul când trebuiau sa tacă.

      Ioan · April 25, 2017 at 6:21 pm

      Nelu, comentariile tale sunt de un penibil lipsit din comun. E de ajuns sa cauti informatii despre SGLM ca sa vezi ca 1. NU este un ONG ci o ASOCIATIE PROFESIONALA (cu acte in regula, ba chiar SINGURA din Romania care e afiliata International la o astfel de Asociatie Profesionala mult mai mare (UIMLA – cauta pe google, stiu ca n-ai auzit nici de astia, tot un ong :)) ) Si 2, SGLM a facut in cativa ani pentru Romania si turismul montan mai mult decat alte ong-uri si asociatii la un loc – doar ca trebuie sa vrei sa te informezi, ceea ce e complicat, ca nu poti tasta corect cand ai mainile pline cu noroi (poate nu doar mainile). Succes!

    Codrut · April 24, 2017 at 1:36 pm

    Cu respectul de rigoare, iti ia 15-20 min maxim sa depasesti sau sa te depaseasca un grup de 50 de oameni care merge in monom strans. Nu vad cum iti afecteaza tie siguranta.
    Faptul ca te grabesti pe munte iti afecteaza siguranta.
    Faptul ca preferi o varianta mai rapida si mai periculoasa cu certitudine iti afecteaza siguranta.

    Legat de reglementare, asta ar mai lipsi, sa fiu amendat ca grupul de prieteni muntomani e mai mare de 10, si n-avem un ghid acreditat cu noi sau ceva.

    Am fost cu Christian Adventure cam un an jumate, posibil sa fiu subiectiv: mi s-a parut ca imping foarte mult limitele si se/ne expun la niste riscuri (ex: urcat pe carare prin zapada inghetata, panta de fuga de 500m+ in dreapta, si nimeni in afara de ghizi n-are piolet pentru franare). Dar in acelasi timp au luat decizii corecte cand a fost cazul (ramas o noapte la cabana intermediara pentru ca era cod portocaliu si n-aveam cum sa ajungem la destinatie). Ei zic ca n-au avut nici un accident in 15 ani, si pentru cei 1.5 ani pot sa confirm, a fost doar o entorsa. Nu-i apreciez neaparat, imi par fanatici religiosi si ultranationalisti, dar impresia mea e ca iau muntele in serios.

    La cat mai putine evenimente

    Diana · April 24, 2017 at 2:07 pm

    Grupul celor sapte ar fi putut foarte bine sa ocoleasca sirul de 52 de persoane, fara sa riste nimic. Ceea ce ai scris implica si o acuza si te rog sa vorbesti in cunostinta de cauza!

    Brotaque · April 24, 2017 at 2:09 pm

    52 de persoane este o cifra relativ “mica” fata de grupurile pe care de obicei acest club le conduc pe munte. Uneori depasesc si suta. Va dati seama cit de “cunoscatori” sint acei oameni, pe care nu trebuie sa-i acuzam, sint la fel de dependenti de sfaturile primite de la “ghizii” Christian Adventure, precum copii de parinti, cum spune si articolul de mai sus.
    Sincer sa fiu, cind vezi un grup de la Christian Adventure, ai senzatia unei turme manate in “monom”. Scoala de ghizi se numeste. Nimic din ce te invata acolo nu te califica ca ghid montan.
    Astept si eu un comentariu in aceasta priviinta.

    Ștefan · April 24, 2017 at 3:41 pm

    Acum a fost Christian Adventure, dar putea fi un grup organizat de oricine. Sunt zeci de școli de ghizi sau scoli de munte care fac asta. Daca nu va convine, faceți un proiect de lege, care să interzică accesul pe anumite trasee, cu amenzi și restul. Sau poate doriti acces pentru maxim 5 persoane? Sau poate 3? Cum mai riscant sa mergi? În grup de 3-4 sau în grup de 30? Daca unul de rănește, ce fac ceilalți 2 in condiții de lipsa semnal GSM?

    Gelu Botezan · April 24, 2017 at 5:37 pm

    Mai usor prietene doar daca ignori legile fizicii.

    Marius · April 24, 2017 at 7:02 pm

    Deci ai fi preferat sa alegi poteca expusa doar pentru ca te “deranjau” cele 52 de persoane, ciudat mod de a vedea lucrurile mai ales dupa ce s-a intamplat. Greu inteleg unii ca nu e vorba nici de viteza nici de concurenta ci doar de o plimbare. In schimb o parte din cei 52 le-au venit in ajutor celorlalti expunanduse pe ei la o avalansa. Chiar crezi ca numarul conteaza ? , 52 de perosane au dreptul sa mearga pe munte la fel cum au voie 7 sau 2 , sau unul singur daca asa i se nazare, ce trebuie regelementat in asta ? Poate ar trebui regelmentata si marimea la pantof , sau ce fel de sac de dormit sa am la mine.

    Bogdan · April 24, 2017 at 7:20 pm

    @un alpinist mediocru: Ce reglementari doriti? Pe baza caror criterii sa se stabileasca prioritatile pe munte? Grupul de 52 ar trebui sa stea acasa? Sau sa sara in cap singuri atunci cand “profesionistii” vin din spate si vor calea libera?
    Cel mult vad o necesitate de a anunta, in cazul grupurilor mari, prezenta pe munte catre salvamontul din zona respectiva. Ceilalti pot sa intrebe si sa nu urce daca nu le convine ca se vor intalni cu un grup asa de mare. Alte reglemantari nu pot exista!

    Bogdan · April 24, 2017 at 7:22 pm

    Si o ultima intrebare: de cate ori ati intrebat la salvamont daca e vreun grup mare pe munte, inainte de a va “nimeri” pe aceleasi trasee cu ei?

    Soso · April 24, 2017 at 8:41 pm

    Interesant punct de vedere…este f posibil ca acesta sa fi fost motivul pentru care grupul format din cele 7 persoane sa fi ales traseul de vara.

    Cred ca este destul de frustrant pentru niste ‘recordmeni’ sa ajunga pe un varf exclusivist asa cum este Peleaga iarna …alaturi de 50 de alte persoane…multe dintre ele fara prea mare experienta (ma refer la turisti…nu la organizatori) …cu putine iesiri sub bocanci.

    Personal consider ca…daca CA nu ar fi avut aplicatie in Retezat in acest weekend nu s’ar fi intamplat tragedia! Asta nu inseamna ca sunt ei de vina. Ghinion de nesansa cum se zice!

    Dumnezeu sa ii ierte si noua, celorlalti, sa ne deschida mintea si sa luam decizia corecta de fiecare data, muntele va fi cu siguranta acolo si anul urmator…dar noi?

      Diana · April 25, 2017 at 12:04 pm

      Cum poti sa acuzi Christian Adventure pentru decizia neinspirata a celor 7 de a urma traseul de vara? Trei oameni din grupul Christian Adventure si-au riscat viata pentru a-i salva pe supravietuitori. Fara ei, astazi numarul victimelor ar fi fost mai mare.
      Cei sapte ar fi putut oricand sa o ia inaintea “turmei”. De altfel, cand au intrat pe traseul de vara, deja depasisera sirul.
      Si daca este asa frustrant pentru recordmeni sa mearga cu “turma” pe trasee “exclusiviste”, atunci sa stea acasa! Asta nu le ofera o scuza pentru decizii riscante!

      1 · April 25, 2017 at 12:45 pm

      Muntele este al tuturor, nu doar al recordmeni-lor! S-a umplut tara de experti! Hai sa stam cu toti acasa, sa jucam balena albastra. Pana acum 4 zile, nimeni nu vorbea de munte, de recorduri , copii si alte nebunii. Aruncancati cu noroi, doar de dragul de a critica si blama. Nu mai vorbiti daca nu stiti.

    bash · April 24, 2017 at 9:22 pm

    Asa a ales si “liderul” grupului. Au murit 2 copii. Nu a fost vina celor 52 sau a celor care au organizat acea expeditie, ci a inconstientilor care au gandit la fel ca tine.

    Sorin · April 25, 2017 at 3:31 am

    Obisnuiesc sa merg singur pe munte. Cunosc Christian Adventure deoarece ei mi-au invatat si mi-au aratat muntele. Acum nu mai am nevoie sa merg cu ei. Este o scoala nonprofit…deci nu se castiga bani din “afacerea” asta. Probabil ca cei deranjati de existenta lor sunteti voi ceilalti care faceti bani din asta. Alta explicatie logica nu gasesc. Cum poti fi atat de egoist sa spui ca acei oameni practic nu au dreptul sa mearga pe munte pentru ca te deranjaza pe tine…??? Sa stii ca muntele este pentru toti nu doar pentru mine sau pentru tine.
    Iminpare rau de nefericitul accident insa in acelasi timp am ramas efectiv DEZGUSTAT de sute de oameni care afirma numai tampenii. Avem toti loc pe planeta asta daca nu ar fi atata rautate

    George · April 25, 2017 at 12:46 pm

    Domnule alpinist mediocru (anonim),
    Nu sunt un fan al excursiilor cu multi participanti dar sunt un membru intr-un club de munte asa ca vrand nevrand stiu ce inseamna tura cu multi participanti. Dumneata spui ca te-ai pune in pericol de a fi luat de avalansa si asta neasigurat si la gramada fara ca sa treci pe rand doar ca sa nu ai disconfortul de a saluta 50 de oameni unul dupa altul? Dealtfel in Alpi se merge dupa sute de alti participanti si nimeni nu se plange ca dumitale.
    Eu nu cunosc aceasta scoala si grupul dar vad la ei pe site ca au zeci de astfel de ture pana acum fara ca niciun participant sa moara, ceea ce nu pot spune despre clubul elitist din care faceau parte victimele.
    Deci unde dai si unde crapa?

dana · April 24, 2017 at 12:43 pm

foarte bine punctat! speram ca nu vom mai auzi de astfel de tragedii pe viitor!

Czr · April 24, 2017 at 1:22 pm

Pe orice traseu pe care mergi, exist locuri unde se pot ocoli grupurile intre ele. Trebuie doar sa ai rabdare si sa ocolesti pe unde locul iti permite. De obicei, membrii unui astfel de grup mare sunt instruiti sa faciliteze trecerea altor grupuri mai mici.

george · April 24, 2017 at 4:02 pm

Evenimente asemănătoare vor mai fi.La noi sau oriunde în zone montane .Riscul ,din punctul meu de vedere, e asumat în principal de cel care vrea să participe și apoi de organizator.Dorința de a brava nu face casă bună cu siguranța și reușita.Experiența și reușitele organizatorului sânt atuuri pentru succes.Dar nu și asiguratorii.Mama natură are reguli, pe care mulți le încălcăm, și din experiență mai multă sau mai subțire(am mai făcut traseul sau am mai trecut pe acolo,mi-a povestit X cum făcut),dar regulile de bază rămân aceleași.De regulă,sau mai sigur,nu plec în ture montane cu grup numeros(mai mult de 4-5),dar e bine ca măcar unul să aibă experiență,poate chiar și pățanii.Evenimentul e trist.Dar oamenii vor continua să înfrunte natura și riscurile.Cu toate riscurile.Calificat sau pregătit?Cred că prevăzător cu o bună și îndelungată experiență.Păcat de suflete.

Eminescu · April 24, 2017 at 5:48 pm

Nimeni nu va avea curaj vreodata sa intrerupa activitatea celor de CA. Cu atit mai putin cei de la ghizimontani.org

Ocsi · April 24, 2017 at 8:27 pm

Daca nimeream in turma aia si eu alegeam un alt traseu chiar daca eram cu copii dupa mine.

    Diana · April 25, 2017 at 1:28 pm

    O gandire foarte “sanatoasa”! Sa ai ture sigure, pt ca vad ca nu gandesti prea mult.

Raluca · April 25, 2017 at 10:53 am

super punct de vedere!!!felicitari!!! si daca puteti faceti cumva sa ajunga si in toata presa!

Iuliana · April 25, 2017 at 3:38 pm

Nu cred ca procuratura, legislatia, pedepsele, amenzile etc. poate ajuta pe cineva la o asa tragedie. Nu am inteles ce cauta procuratura in toata aceasta tragedie – omului i-a murit copilul sub ochii lui, el este deja la inchisoare, asa ca…
Ce conteaza “pedeapsa” la asa o tragedie ???
Ce se poate face cu succes este informarea – materiale tiparite, filme, interviuri, discutii fata-in-fata etc. Daca vor sa plece – ok – dar sa fie informati clar si pertinent ce ii poate astepta. Fiecare dintre noi sintem responsabili de viata noastra – si atit. Alegeri si consecinte – fiecare traieste cu ele. Se consuma prea multa energie pentru a “gasi vinovati”. Cui ii trebuie vinovatii ??? Cui ii folosesc vinovatii ??? NIMANUI !!!!
Informarea este singura solutie, si mai departe fiecare cu treaba lui.

Emi · April 25, 2017 at 4:16 pm

Am trait sa o aud si pe asta : ” Datorita ambuteiajului si aglomeratiei de pe munte s-a produs nenorocirea …….. “

o asociatie · April 26, 2017 at 1:27 pm

ATENTIE NU INDUCETI IN EROARE CU TEXTE DE LA DUMNEAVOASTRA
Legea spune ca trebuie sa fiu calificat ca si ghid, deci imi este suficient un curs de calificare recunoscut de ministerul muncii , atestatul de ghid e altceva , imi permite sa organizez independent ture, insa cu o calificare de ghid imi permite sa fiu angajat , nu poate ingradi nimeni dreptul la munca decat daca activitatea e ilegala , mai ales ca e o activitate calificata
Dar ce facem daca , eu sunt o persoana fizica si organizez , adica nu sunt nici asotiatie si nici SRL
Legea imi permite ?
Da , imi permite sa organizez pe munte o tura/drumetie , daca apelez la un ghid montan , ..TENTIE GHID MONTAN calificat , nu ghid montan atestat de MINISTERUL TURISMULUI

ART. 40 HG 77/2003
Persoanele fizice sau juridice care organizează acţiuni turistice în munţi au următoarele obligaţii principale:
a) să utilizeze ghizi montani calificaţi, dotaţi cu mijloace de comunicaţie (telefon mobil, staţie radio de comunicaţie) capabile să asigure legătura cu punctele de alarmare a formaţiilor SALVAMONT;

Am voie sa organizez drumetii/sau ture pe munte fiind Asociatie ?
Da , am voie legea imi permite , daca organizez aceasta activitate in conditiile art 2 din OG 26/2000 privind infiintarea asociatiilor , interesul de grup fiind promovarea drumetiilor montane si a incluziunii sociale

Art. 2. OG 26/2000
Prezenta ordonanta are ca scop crearea cadrului pentru:
a) exercitarea dreptului la libera asociere;
b) promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept;
c) urmarirea realizarii unui interes general, local sau, dupa caz, de grup;

Ce nu am voie, totusi ca ONG?
Sa obtin profit din organizarea unor evenimente in cadrul asociatiei , in acest sens va trebui ca acele sume de bani incasate sa le justific ca sunt in limita cheltuielilor angajate pentru parcurgerea drumetiei /turei pe munte , altfel , trec la activitate economica si ma supun legii turismului

Leave a Reply

Avatar placeholder
Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels