parcuri nationale naturaleAAANP este asociația administrațiilor de arii naturale protejate din România și reprezintă, de fapt, interesele parcurilor naționale și naturale din țară.

În acest moment, în România sunt declarate 14 parcuri naționale/naturale, dintre care cel puțin 12 sunt în zone montane, exact locul de muncă al ghizilor și liderilor montani.

Accesul în aceste arii naturale protejate se desfășoară restricționat, din momentul realizării parcului, în conformitate cu legislația în vigoare și regulamentele parcurilor.

Vezi lista parcurilor naționale și naturale din România.

Societatea Ghizilor – reprezentată la întâlnire de președintele Marian Anghel, a semnat recent un protocol de colaborare cu Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate (AAANP), reprezentată de președinte AAANP, domnul Mircea Vergheleț.

În acest acord de colaborare este stipulat accesul gratuit și liber (dar condiționat) în afara potecilor amenajate special, în ariile naturale protejate, pentru grupurile de turiști români și străini, conduse de ghizii montani membri SGLM, precum și pentru ghizii internaționali UIAGM și liderii UIMLA (IML).

Astfel, în calitate de profesioniști ai muntelui, membrii SGLM au acces gratuit și pot parcurge cu clienți, fără probleme, diferitele trasee de drumeție, alpinism, schi sau cățărare pe stâncă din PN Piatra Craiului, PN Ceahlău sau PN Munții Măcin, de exemplu.

Acest acord însemnă, pe de o parte, un succes al SGLM care demonstrează că este o asociație profesională competentă pentru a reprezenta interesele ghizilor români și la nivel național, nu doar internațional.

Pe de altă parte, semnarea acestui document înseamnă o mare responsabilitate și auto-limitare pentru toți membrii SGLM, care trebuie să respecte punctele specificate în acord și să colaboreze strâns și pe plan local, cu administrațiile de parcuri.

În ariile protejate, accesul în afara potecilor amenajate cu grupurile de turiști, nu se poate face oricum, ci în anumite condiții foarte clar specificate în acordul de colaborare.

Membrii SGLM care încă nu au intrat în posesia detaliilor privind condițiile de acces în parcuri, sunt rugați să contacteze secretariatul.

De asemenea, sunt rugați să ne contacteze toți ghizii și liderii montani – membri SGLM, care au probleme de acces într-unul din parcurile naționale sau naturale din România.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder
Professional Writing Services for Professional Results Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Quality Writing Essays for Academic Accomplishment The Best Service to Write My Essay