La finalul lunii iulie, pe poteca spre cascada Vânturătoarea din munții Cernei a avut loc un accident montan.

O persoană (femeie) aflată într-un grup de turiști a alunecat datorită echipamentului neadecvat muntelui, fracturându-și membrul inferior. Accidentul a fost anunțat la 112 de către un bărbat din grup, în urma anunțului crezându-se inițial că este vorba de un bărbat accidentat.

Un accident clasic, datorită plecării pe munte a turiștilor lipsiți de experiență, fără a se informa sau a fi informați și neechipați așa cum trebuie. Cel mai probabil nici nu am fi amintit despre acesta dacă… nu ar fi fost vorba de o tură comercială, pe bani!

Atunci când este vorba de o tură comercială, de servicii turistice, trebuie să apară un anumit tip de relație și responsabilități ghid – client.

Din păcate pentru clienții săi, organizatorul din Timișoara este doar un pseudoghid care își arogă în mod fals calitatea unui ghid montan, oferind în mod constant servicii turistice pe munte contra cost, deși nu are acest drept legal. Și se pare că nu este la primele incidente în cadrul grupurilor sale.

Abia după acest accident, persoana în cauză a început să se informeze ce trebuie să facă pentru a-și obține competențele legale de ghid montan.

Orice ghid montan competent și bine intenționat își informează din timp clienții cu privire la tură, echipamentul necesar și eventualele obstacole de pe traseu, iar în traseu verifică totul și permanent este preocupat de siguranța clienților.

Iar dacă observă ceva în neregulă – echipamentul, de exemplu, schimbă programul, îl adaptează corespunzător, supraveghează îndeaproape clienții cu probleme sau chiar anulează tura!

sigla SGLM”Nu-i prost cine cere, este prost cine dă”

Decalogul clientului” este un material disponibil online, produs de Comisia Tehnică a Societății Ghizilor în sprijinul turiștilor care doresc să apeleze la serviciile unui ghid montan în Carpații românești.

În doar 10 puncte, în Decalog sunt prezentate principalele criterii în funcție de care orice persoană poate să își aleagă serviciile unui ghid montan – oricare ar fi el – astfel încât să aibă o experiență cât mai frumoasă pe munte și evident, la finalul turei să se întoarcă întreagă acasă!

Până când reacționează și intervin autoritățile legale competente (Direcția de Control a Ministerului Turismului și Jandarmeria Montană), este de datoria fiecărei persoane care-i pasă cu cine merge și cui îi dă banii, să se informeze cine este cel care organizează tura pe munte și în ce calitate o face. Fie că este vorba de o persoană fizică, club sportiv, asociație sau agenție turistică.

În accidentul prezentat mai sus a fost vorba doar despre o fractură, în altele a fost cazul de rătăciri… Însă cu câteva luni în urmă, în accidentul cu avalanșa din Retezat a fost vorba despre moartea a doi minori.

Pe fondul dezvoltării turismului montan organizat, în ultimii ani au tot apărut accidente montane (unele mortale, multe altele nu) în grupuri organizate conduse de ghizi montani sau cel mai adesea, de pseudoghizi, persoane care doar și-au arogat în mod fals competențe de ghid montan.

Din păcate, mulți din turiștii români pățiți înțeleg necesitatea ”citirii etichetei de pe borcan” (a informării și verificării competențelor unui ghid montan) abia post-eveniment, dacă mai au ocazia. Fie că este vorba de ture pe munte în România sau despre ture în afara țării.

Ca asociație profesională, singura afiliată și recunoscută internațional, Societatea Ghizilor oferă sprijin permanent și consultanță atât celor din breaslă, ghizilor montani și persoanelor care doresc să se califice și să practice această meserie cu onestitate, cât și turiștilor care au nevoie de informații sau de recomandări în domeniu.

Turiștii care au avut incidente sau chiar accidente în cadrul grupurilor organizate pe munte sau care vor să verifice statutul ghidului montan la serviciile căruia doresc să apeleze, ne pot contacta pentru a ne solicita informații și sugestii.

Iar noi, în colaborare cu Salvamontul și autoritățile competente, încercăm să creștem nivelul de informare al turiștilor în paralel cu reducerea accidentelor montane și a imposturii în conducerea grupurilor organizate pe munte.


4 Comments

ghidu · August 7, 2017 at 9:40 am

Guys, in Romania inca nu e reglementata meseria asta. Ghid montan de Romania… sa fim seriosi. Stiu ‘ghizi montani’ cu, vezi Doamne, diploma, ce nu stiu sa se lege corect la siret. De ce nu scrieti de oameni care au mierlit-o condusi fiind te asa zisi ghizi montani?

    Adi · August 9, 2017 at 2:38 pm

    Meseria de ghid montan este foarte reglementata, dar nu este controlata, ceea ce e altceva.
    Ce sa scriem? Despre faptul ca apar “ghizi montani” de la scoli tip spiru haret care fac pe banda rulanta in 3-4 luni cite 50-70 odata? Acei oameni se mint singuri ca sint ghizi montani….. O sa scriem si despre ei….

peterfi · August 13, 2017 at 6:05 am

Toți care organizează prin intermediul fb. si pun eventul pe public ..fie ghizi autorizați ..fie neautorizati sunt responsabili de orice eveniment.. Eveniment ce se poate intampla oriunde…pe asfalt ..la munte..la oras.. . 90 % din cei care promoveaza muntele sunt bisnitari si fac un deserviciu acestei pasiuni.. Din 1982 sunt pasionat de munte..si am activat la doua cluburi Cetatuia Cluj..si Vladeasa CLuj.. am participat la sute de concursuri de orientare..alpinism..regularitate..si o făceam din placere. Azi .muntele este invadat de turisti..din pacate multi pe cont propriu..priviți doar o zi pe Bucegi.. persoane neechipate. Articolul oricum are o tenta de superioritate ..adica fara ghizi oamenii sa nu poată circula pe munte.. sunt de acord si cu asta ..dar nu pe trasee de drumeție..despre care pe internet sunt mii de descrieri.. Nu toti care au o cască ..un ham..si o diploma de absolvire a scolii sunt ghizi. sunt ghizi.. . Muntele Este A Tuturor !! Rolul ghizilor sa-i inițieze pe începători..in plimbări usoare si accesibile.. si nu sa-i jecmaneasca la drumul mare pe cei interesati de munte.. ( taxa de ghid 50-200 lei /pers/ zi..si sa fie cat de multi nu este reala..acela este un bandit si nu ghid..).. Eu am un grup secret pe fb. unde ne organizăm cu prietenii..toți au sute de iesiri .. (fara taxa de ghid).si nu ducem cu noi incepatori

Dan Ionescu · July 10, 2018 at 4:26 pm

Accidentul se intampla la punctul de cadere fizica si nervoasa in care, in orice activitate sportiva, se pierde concentrarea , din cauza lipsei de antrenament. Antrenamentul te invata in primul rand sa gestionezi starea de oboseala si bineinteles, iti dezvolta aptitudinile necesare oricarei activitati. Antrenamentul montan , fizic si psihic, se face in timp prin marire progresiva a nivelului de dificultate a tarseelor. Mersul pe munte este un sport, ne trebuie Lideri si Antrenori , nu ghizi.
Exista niste reguli care orice drumet chiar si incepator trebuie sa le cunoasca. In orice grup exista un lider , care in general este cel mai experimentat si nu trebuie neaparat sa fie ghid . Iar daca este ghid nu este neaparat antrenat sau experimentat. Si acel lider trebuie sa aleaga traseul si dificultatea acestuia in functie de experienta si ANTRENAMENTUL celui mai incepator. Cu atat mai mult un ghid trebuie sa fie un bun antrenor care este obligat sa evalueze nivelul de antrenament al drumetilor. Sunt niste chestii la mintea cocosului, nu poti duce in Piatra Craiului o persoana care nu a vazut niciodata muntele. Oamenii nu stiu sa mearga pe munte, trebuie sa invete. Fiecare pas gresit poate duce la moarte. Deasemenea romanii sunt teribilisti prin definitie. O bere , doua sunt suficiente pentru a se crede invincibili. Muntele este dusmanul idiotilor si eu ma bucur ca este asa.

Leave a Reply

Avatar placeholder
Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels