Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM) recomandă ghizilor și liderilor montani să suspende temporar orice activitate turistică comercială și tuturor iubitorilor de natură să rămână acasă, pe cât posibil izolați în familie și să se abțină de la realizarea de ture în natură și excursii montane.

”Ghizii montani și SGLM, în calitate de asociație profesională reprezentativă la nivel național și internațional, trebuie să fie un exemplu bun.

În acest moment trebuie să acordăm prioritate efortului național de încetinire și stopare a propagării virusului COV-19, precum și de susținere a sistemului medical și a echipelor de urgență care sunt suprasolicitate.

Reducerea circulației turiștilor spre munte și pe munte înseamnă reducerea răspândirii virusului. Muntele este și va rămâne tot acolo și acum și peste câteva săptămâni, când sperăm cu toții că ne vom relua activitatea profesională și hobby-urile.

Deși întotdeauna am fost, sunt și voi fi în continuare un adept al activităților în natură, consider că acum este momentul pentru o pauză, acasă. Acum avem ocazia să privim din nou fotografiile făcute pe munte cu alte ocazii, să ne bucurăm alături de cei dragi de amintirile plăcute și de ce nu, să realizăm că trebuie să ne bucurăm în viitor de fiecare secundă pe care o petrecem în natură, pentru că este unică.

Unii oameni activi vor fi în continuare atrași de munte, în zilele următoare și vor continua să iasă în natură, în grupuri mici și izolați unii de alții, cu speranța că totul va fi în regulă. Dar dacă nu este în regulă? 

Nu în ultimul rând, această pauză forțată de împrejurări acordă naturii și muntelui un moment de respiro, fără forfota și agitația turiștilor.”  (Marian Anghel, președintele SGLM)

Pentru a preveni accidentele sau urgențele montane în perioada de criză COV-19 și pentru a menține libere capacitățile medicale, SGLM face un apel către toți membrii săi și iubitorii muntelui în general, să se abțină temporar de la activități turistice pe munte, fie că este vorba de o simplă drumeție, cățărare, MTB, alpinism sau ture pe schiuri.

Măsurile oficiale referitoare la acest virus cresc în țara noastră, așa cum au arătat clar restricțiile de circulație instaurate la nivel național. Prin urmare, activitățile în aer liber sunt permise acum doar într-o măsură foarte limitată.

Conform decretului recent intrat în vigoare și difuzat public în mass media:

”Art. 2. – Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4): 1. libera circulație…”

Suntem conștienți că încetinirea și stoparea activităților turistice generează o problemă financiară majoră membrilor noștri, ca și tuturor celorlalți agenți economici și tur-operatori, turismul fiind una din ramurile economice profund afectate de această criză.

În acest moment, personalul medical și așa redus numeric este suprasolicitat și situația nu trebuie agravată în nici un caz de accidentele montane sau suspecți de coronavirus în vârful muntelui.

Situația actuală din societatea românească este suficient de tensionată. Prudența, considerația și solidaritatea sunt necesare acum, virtuți care au o lungă tradiție în mersul pe munte.

Professional Writing Services for Professional Results Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Quality Writing Essays for Academic Accomplishment The Best Service to Write My Essay