Pe 22 aprilie a.c. președintele Klaus Iohannis care este, de altfel, un pasionat al muntelui atât vara cât și iarna, a anunțat public că se pregătește relaxarea măsurilor de protecție a populației de pe teritoriul României, urmând să se revină la libera circulație, fără restricții, începând cu 15 mai a.c…. Fără restricții de circulație dar cu numeroase alte măsuri de protecție!

”…După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală…”

Urmează ca până atunci, autoritățile statului să vină cu un plan detaliat de măsuri pentru a se evita apariția unui al doilea val de răspândire a virusului.

Situația de izolare și încetare a activităților sociale și economice prin care am trecut și care încă nu a încetat în acest moment – abia după 15 mai! – a fost și este ceva cu totul și cu totul extraordinar, iar comportamentul nostru, al tuturor, după acest eveniment trebuie să fie pe măsură!

În perioada post COVID 19 care sperăm că va începe în curând, așa cum au anunțat autoritățile, ar trebui să înțelegem cu toții că s-au schimbat toate condițiile. Nimic nu mai este cum a fost, iar comportamentul nostru trebuie marcat de o mai mare atenție și conștientizare.

Mersul pe munte și în natură înseamnă libertate, dar considerăm utile câteva sugestii comportamentale care ne pot ajuta să ne reluăm hobby-urile și activitatea profesională cu o siguranță mai mare.

Un comportament simplu și fezabil ne va permite în acest prim moment, să reîncepem să urcăm din nou pe munte cu un risc mic de contaminare, nu mai mare decât cel inerent în orice altă activitate.

Sugestiile propuse se referă, deocamdată, la ascensiuni montane făcute în timpul zilei și care se adresează persoanelor cu stare bună de sănătate, cu o temperatură normală a corpului și care nu au cazuri suspecte în familie și/sau la locul de muncă.

RECOMANDĂRI DE BAZĂ GENERALE

  1. Păstrați distanța între persoane

În acest moment este prioritatea maximă pentru toată lumea și se aplică inclusiv în cazul plimbărilor în natură. Numai dacă ne comportăm cu discernământ și respectăm regulile, vom putea continua practicarea activităților noastre preferate în tot acest timp.

  1. Organizați, momentan, doar excursii pe munte cu durata de o zi

Trebuie să înțelegem că în această perioadă este important să evităm să stăm într-un spațiu închis precum sala de mese sau dormitorul comun al unei cabane, alături de alte persoane străine.

În cazul turelor de două sau mai multe zile, cu înnoptare, este recomandabil dormitul la cort și masa în condiții individuale, respectând zonele de campare.

  1. Evitați să ieșiți singuri pe munte

Distanțarea socială nu înseamnă să ieșim singuri pe munte, pentru că atunci evităm riscul de contaminare dar ne expunem altor riscuri specifice muntelui!

Deși este un lucru natural dar nu înțeles de toți, în această primă fază post COVID 19, cu atât mai mult ar trebui să ieșim în natură alături de membrii familiei sau colegi obișnuiți și cunoscuți. O predictibilitate comportamentală a colegului de tură face ca menținerea distanțării să fie mult mai ușor de gestionat.

  1. Renunțați la grupuri mari

Întotdeauna SGLM a recomandat ca excursiile pe munte să se realizeze în grupuri mici, din motive ce țin atât de siguranța turiștilor cât și de impactul asupra mediului natural, dar nu numai.

Cu atât mai mult, în această primă fază post COVID 19 care va începe în luna mai, ar trebui să evităm ieșirile în grupuri mari pe munte deoarece existența grupului în sine generează o supraîncărcare a potențialului infecțios în zona respectivă și dacă este mare, îngreunează gestionarea distanțării reale.

  1. Contactați doar ghidul montan în care aveți încredere

Dacă nu sunteți siguri cu privire la tura montană planificată, ca în orice alt domeniu de activitate umană, pentru turismul montan există profesioniști care vă stau la dispoziție cu sfaturi și acțiuni, chiar și în această perioadă de criză.

În mod evident, acești profesioniști îi găsiți organizați în structuri profesionale recunoscute ca atare, care se ocupă de formare și permanenta lor pregătire, nu pe Facebook sau alte forme de comunicare și reclamă. Afilierea ghidului la o structură profesională recunoscută mai ales la nivel internațional, este în sine un garant al calității profesionale.

Membrii activi ai Societății Ghizilor și Liderilor Montani sunt persoane bine pregătite, cu competențele profesionale recunoscute internațional și care au toate cunoștințele necesare pentru a gestiona grupurile de turiști pe munte, în conformitate cu regulile post COVID 19.

Drumeția montană

Se poate practica în relativă siguranță în grupuri mici de până la 6 persoane, păstrând o distanță de câțiva metri unul de altul pe potecă, chiar și în locurile de popas. Masca obligatorie în perioada post COVID 19, se folosește permanent în proximitatea unei persoane.

În acest mod nu sunt compromise nici securitatea pe munte (cum se întâmplă când mergi singur sau în grupurile mari) și nici regulile elementare de păstrare a distanței dintre persoane (mai greu de menținut în grupurile mari).

În mod evident, acele grupuri de turiști monstruos de mari, la propriu și la figurat, care au fost văzute în trecut la ”socializare” în Carpații noștri, cu zeci de oameni înșirați pe potecă unul după altul, de multe ori blocând-o la propriu și împiedicând alți turiști să se deplaseze, nu își au locul în perioada post COVID.

În general, turismul montan activ, pe cărările de munte, nu se face ”cu autocarul” deoarece în acest mod toți participanții sunt puși în pericol (nimeni nu poate gestiona grupuri mari de persoane în același timp!), este desconsiderată experiența montană în sine, eminamente individuală, cât și natura sensibilă a mediului montan care nu poate suporta valuri de turiști grămadă.

Cabanele și refugiile nu sunt stadioane sau cluburi de noapte pentru a se merge în grupuri mari sau pentru a asculta, dansa sau cânta muzica tare, deranjând pe cei din jur, indiferent că vorbim de folk, rock sau manele.

Cățărarea pe stâncă, via-ferrata și alpinismul

Acestea sunt activitățile turistice montane mai tehnice care, prin natura lor se practică în grupuri mici (2-3 persoane), pe trasee izolate și în pereți de stâncă verticali, locuri în care nu există alte persoane în imediata apropiere.

La baza pereților de stâncă se poate păstra cu ușurință o distanță socială decentă. Mâinile trebuie spălate și dezinfectate de câte ori este necesar, cu evitarea atingerii feței. Purtarea obligatorie a măștii și atunci când este posibil a mănușilor specifice activității este importantă, proximitatea persoanelor fiind în regrupări sau în timpul manevrelor de coardă.

Echipamentul se dezinfectează non-distructiv înainte/după fiecare tură.

În aceste activități practicate în grupuri foarte mici, riscul de contaminare este minim, dacă se respectă regulile de bază, riscurile specifice muntelui fiind la fel de importante ca în trecut.

Traseele alese trebuie să aibă un nivel de dificultate și angajament mult sub capacitatea noastră actuală. Să nu uităm că în ultimele săptămâni am redus foarte mult activitățile fizice, obosim mai ușor și un organism slăbit este expus și mai mult la atacul virusului.

Ciclismul montan (MTB) și schiul de tură

Aceste activități care presupun o modalitate de deplasare și alunecare ceva mai rapidă decât mersul pe jos, se pot practica de asemenea cu risc minim de contaminare, păstrând distanța între participanți și folosind masca care poate fi în același timp, o protecție la praf sau de radiația solară.

Important este, mai ales la ciclism, de a se evita mersul în trena celui din față deoarece se pare că secrețiile lichide ale celui din față sunt purtate câțiva metri în spate, datorită curentului de aer. Există deja un prim studiu în acest sens, care urmează să fie confirmat sau nu.

Deși sezonul de iarnă este aproape terminat, să nu uităm că riscurile producerii avalanșelor de zăpadă specifice sezonului de primăvară este încă prezent, acolo unde se întrunesc toți factorii necesari.

Orice tură pe zăpadă, fie că vorbim de alpinism, schi sau rachete de zăpadă, trebuie abordată în urma unei analize de risc și cu măsurile de precauție necesare.

Concluzii finale

Activitățile turistice montane sunt în mod fundamental posibile, în concordanță cu măsurile de protecție ce vor fi anunțate de autorități, deoarece cea mai mare parte din ele se desfășoară în grupuri mici.

În această primă etapă post COVID 19, în care sistemul de urgență și de sănătate rămân preocupate de urgența sanitară mult peste nivelul obișnuit, ar fi bine ca fiecare turist, fiecare persoană practicantă și pasionată de munte să se auto-analizeze într-un mod echilibrat și să-și recunoască abilitățile actuale din toate punctele de vedere: fizice, tehnice, psihologice.

Acum este momentul ca noi toți, oamenii de munte, să arătăm societății românești în ansamblu că muntele joacă un rol important în educație și creșterea responsabilității și a respectului față de semenii noștri, abordând un comportament responsabil și corect.

Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels