Deși auzisem de el de la câțiva prieteni români comuni – ca fiind bulgarul care merge pe munte la noi – l-am cunoscut pe Iavor mai târziu, la un congres UIMLA care a avut loc în Bansko, Bulgaria.
Când am deschis discuția cu el, fără să știu cine este, m-a luat prin surprindere faptul că a început să comunice cu mine direct în română, fluent și fără poticneli. Ulterior am aflat de la el că a lucrat mai mulți ani și lucrează chiar și astăzi la noi în țară. Bineînțeles, în timpul liber profită de ocazie pentru a merge cât mai mult prin Carpații românești.
Născut în Sofia – ”într-un oraș înconjurat de munți” după cum spune chiar el, Iavor a devenit ghid montan bulgar în 1994 lucrând în acest domeniu 10 ani.
Este unul din fondatorii asociației bulgare a liderilor montani (Planini i hora – Oameni și munți) care s-a înființat în 1997 pentru ca, după mai mulți ani de muncă coordonată la nivel național, să reușească afilierea Bulgariei la UIMLA în 2010, respectiv recunoașterea profesiei bulgare de lider montan la nivel internațional.
De-a lungul anilor s-a implicat în diferite activități și proiecte turistico-educaționale montane precum publicarea de cărți în bulgară – inclusiv un ghid turistic despre România sau producerea de filme documentar precum ”Connected” (2015)
De-a lungul procesului de afiliere a României la UIMLA, Iavor ne-a oferit benevol sprijinul și experiența sa din Bulgaria, pentru ca țara noastră să depășească toate etapele cât mai rapid și ușor cu putință.
Acest sprijin a fost ulterior confirmat și de către UIMLA, fiind numit oficial mentor al României de-a lungul procesului de afiliere.
”Sunt născut într-un oraș înconjurat de munți, a doua cea mai de înălțime capitală din UE, capitala Bulgariei – Sofia. După o experiență lungă ca turist, în 1994 am devenit ghid de munte. Timp de zece ani asta a fost meseria mea.
În 2003 împreună cu colegii de la “Oameni și munți” am creat prima școală profesională de lideri montani din Bulgaria. Sunt până astăzi membru al Colegiului director al acestei școli.
În 2010 asociația bulgară a devenit membră UIMLA. În calitate de delegat național la UIMLA am lucrat la standardele de pregătire a liderilor montani (2012), la elaborarea politicii de PR a UIMLA și la alte documente.
Am fost numit de către UIMLA îndrumător/mentor pentru SGLM, în procesul de adeziune la UIMLA. Datorită eforturilor colegilor români și a entuziasmului primilor aspiranți IML, acest proces a avut succes în 2017.”
La nivel istoric – politic – economic – cultural, România și Bulgaria sunt două țări care au foarte multe elemente în comun. Munții noștri nu mai sunt comuni, dar pasiunea și dragostea de munte la sud și la nord de Dunăre sunt la fel!
Așadar, nu pot decât să mă bucur că Iavor vine în Societatea Ghizilor, ca membru de onoare.
Iavor, bine ai venit între noi!
Marian Anghel,
președinte SGLM