La ultimul congres al Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA) din Poprad, Slovacia, care a avut loc în perioada 8-11 noiembrie 2018, s-a decis ca România să fie următoarea țară gazdă a întâlnirii internaționale din toamna 2019.
Organizarea în țara noastră (Brașov), a unui congres internațional al asociațiilor profesionale din turismul montan, este un eveniment care are loc pentru prima dată în istoria turismului din România și poate fi considerat un succes deosebit al delegației noastre.
Reprezentanții români în cadrul UIMLA (Marian Anghel, președinte și Adrian Glăvan, secretar general) au reușit să convingă conducerea Uniunii Internaționale și celelalte delegații ale țărilor membre, de seriozitatea, capacitatea și profesionalismul asociației românești a ghizilor și liderilor montani (SGLM), în vederea organizării acestui eveniment anual.
Acum trebuie ca noi și România, în ciuda situației socio-politice din prezent și a imaginii internaționale nu foarte pozitive astăzi, să demonstrăm că cel puțin în segmentul profesional al turismului montan, lucrurile stau cu totul diferit.
În perioada următoare, ne dorim ca autoritățile române naționale (Ministerul Turismului) și locale (județul Brașov) să fie alături de noi, în organizarea acestui eveniment unic și deosebit, care pune țara noastră pe harta internațională a turismului montan.
În cadrul congresului din România vor sosi delegații din numeroase țări (aprox. 30) în care turismul montan joacă un rol major în economia națională precum Elveția, Austria, Franța, Italia, Germania, Spania, țări din America de Sud (Argentina, Peru) sau Asia (Japonia).
Union of International Mountain Leader Associations este un organism internațional cu sediul în Franța, care reprezintă interesele asociațiilor profesionale naționale ale liderilor montani.
Unul dintre cele mai importante obiective UIMLA este acela de a stabili standarde egale de calificare profesională pentru toți liderii montani din lume (International Mountain Leader – IML), în vederea recunoașterii transfrontaliere, precum și de a verifica respectarea și menținerea standardelor de pregătire.
Astăzi UIMLA reprezintă interesele a aproape 5.000 de membri (lideri montani) și reunește 19 țări din lume cu drepturi depline, cinci țări aspirante și alte cinci țări candidate.
România este membru UIMLA din 2013, prin intermediul asociație noastre profesionale, obținând statutul de membru cu drepturi depline după patru ani de evaluare, în cadrul congresului din aprilie 2017 (Geneva).
Cetățenii români sau străini care obțin calificarea profesională de Lider Montan Internațional în cadrul cursurilor profesionale organizate în țara noastră de către Societatea Ghizilor, au dreptul de muncă în cadrul UE și în întreaga lume.
0 Comments