România este afiliată UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations – din anul 2013. Toamna trecută țara noastră a găzduit la poalele Tâmpei, pentru prima dată în istoria turismului montan românesc, congresul internațional UIMLA, la care au participat delegați ai asociațiilor profesionale din aproape 30 de țări. Detalii aici.
Activitățile interne în cadrul Uniunii – care este una din cele două federații profesionale internaționale ale ghizilor de munte la nivel mondial, se desfășoară în diferite comisii de lucru la care participă delegați din diferite țări membre.
Una din comisiile de lucru foarte importante este cea de mobilitate profesională transfrontalieră – obiectiv cheie al UIMLA – mai ales în condițiile în care crestele montane sunt chiar granița de stat, în multe cazuri.
Este vorba de mobilitate și recunoaștere a competențelor profesionale obținute la nivel național atât la nivelul UE, unde există deja o platformă comună – EPC, cât și în afara ei, în țările europene non UE și pe alte continente.
Deoarece legislația și modul de obținere a dreptului de muncă pentru ghizii montani variază de la țară la țară, uneori chiar și în interiorul aceleași țări, activitatea acestei comisii este extrem de importantă, pe termen lung.
România face parte în noua comisie de lucru pe mobilitatea transfrontalieră a liderilor montani internaționali, fiind reprezentată de către Marian Anghel, actualul președinte al Societății Ghizilor.
În afară de reprezentantul României, în această comisie de lucru mai fac parte delegați din alte cinci țări europene: UK, Spania, Polonia, Austria și Republica Cehă.
Astăzi tot mai mulți ghizi români vor să lucreze cu grupuri pe munții din afara țării, în cadrul țărilor UE și nu numai. Dar o mare majoritate din cei care deja organizează ture externe pe munte cu grupuri de români o fac ilegal, sustrăgându-se legislației muncii din țara respectivă, până când sunt prinși de autorități, cum s-a întâmplat în ultimii ani.
Singurii ghizi români care pot lucra în afara țării, în state cu profesia reglementată (Franța, Italia, Elveția de ex.) sunt liderii montani SGLM, respectiv ghizii de altitudine UIAGM pregătiți în cadrul EEMGA.
Pentru ca profesia românească de ghid montan să fie recunoscută de celelalte țări, este foarte important ca pregătirea și atestarea competențelor profesionale de către autoritățile românești să se facă la modul serios, utilizând standardele federațiilor profesionale internaționale. Abia atunci profesia din țara de origine este recunoscute și stă la baza acordării dreptului de muncă pe teritoriul altor țări, atât în cadrul UE cât și la nivel mondial.
Cursurile profesionale organizate de către Societatea Ghizilor sunt singurele din țară recunoscute în afara granițelor, în acest moment, oferind dreptul legal de muncă în turismul montan pentru cetățenii români.
0 Comments