La Adunarea Generală din martie 2018 (Bușteni) a membrilor activi SGLM, președintele Societății – Marian Anghel a prezentat un proiect nou de clasificare a dificultății potecilor de drumeție montană din Carpații românești, așa cum a fost descris și publicat pe blogul personal încă din 2015.

În urma discuțiilor avute, Societatea Ghizilor și Liderilor Montani a decis preluarea și asumarea acestei inițiative, respectiv utilizarea și implementarea sistemului de clasificare a potecilor de drumeție propus, în programele turistice organizate de către toți membrii SGLM, în munții din România.

Ulterior, pe măsura feedback-ului primit și a interesului arătat și de alți parteneri din turismul montan românesc, precum administratorii de arii protejate sau servicii locale de salvare montană, sistemul de clasificare a dificultății potecilor poate fi implementat punctual, la nivel național.

Considerăm că vechiul sistem de clasificare al potecilor de drumeție montană din România, conform HG 77/2003 este depășit și nerealist astăzi, fiind necesară îmbunătățirea și ajustarea lui pentru a fi compatibil cu sisteme de clasificare folosite în zonele montane învecinate și mai dezvoltate din Europa Centrală.

Un sistem simplu de înțeles și practic, de clasificare a dificultății traseelor de turism pedestru din munții noștri, este un instrument util și elementar în dezvoltarea turismului montan activ în România.

În același timp, este extrem de important pentru reducerea numărului de accidente montane, printr-o raportare mai corectă a turiștilor la dificultatea traseelor pe care intenționează să le parcurgă.

Prin comisia sa de specialitate, Societatea Ghizilor (SGLM) își asumă responsabilitatea de a clasifica în perioada următoare, dificultatea potecilor de drumeție montană din diferite zone din țară.

 

Sistemul de clasificare a dificultății potecilor de drumeție montană (detalii)

Sistemul de clasificare pe culori a potecilor de picior a fost propus pentru prima dată de Marian Anghel în 2015, într-un articol făcut public pe blogul personal.

Sistemul românesc are la bază sistemul de clasificare utilizat în zona Germania – Austria, compatibil cu sistemul elvețian, fiind ajustat și adaptat realității geografice din Carpații românești.

În acest moment este la stadiul de propunere și implementare pilot, putând fi modificat și îmbunătățit în funcție de necesități.

În perioada 2015 – 2018 proiectul a fost prezentat, discutat și analizat informal în diferite contexte profesionale, atât în cadrul ghizilor și liderilor montani SGLM cât și cu alți parteneri (administratori de arii protejate, echipe locale de salvare montană – Salvamont) interesați să implementeze proiectul în zona lor de activitate.

Sistemul de cotare pe culori are patru trepte de dificultate, similar pârtiilor de schi:

  • albastru: dificultate mică (traseu ușor)
  • roșu: dificultate medie (traseu mediu)
  • negru: dificultate mare (traseu dificil),

la care se adaugă

  • verde: dificultate mică (traseu ușor) recomandate familiilor cu copii, eventual persoanelor cu dizabilități;

Această dificultate este stabilită în funcție de trei criterii obiective esențiale, indiferent de nivelul de pregătire al turistului:

  • diferența de nivel (efortul fizic necesar);
  • expunerea pasajelor (efortul mental necesar);
  • frecvența pasajelor expuse (nivelul de stres);

Traseele montane mai dificile de negru intră deja în zona de carpatism (”scrambling” în engleză sau ”kraxeln” în germană), altă activitate turistică foarte populară în Bucegi și Piatra Craiului, în care mersul pe poteci de picior este combinat cu pasaje relativ scurte de cățărare pe stâncă, în această activitate fiind deja necesare cunoștințe tehnice specifice și echipament tehnic.

Persoanele sau entitățile juridice interesate să îți clasifice dificultatea traseelor de drumeție din zona lor de activitate sunt rugate să contacteze direct Societatea Ghizilor.


1 Comment

Emil Grama · June 21, 2020 at 11:26 am

Buna ziua,

Tabelul de mai sus pare acelasi cu cel de pe blogul lui Marian Anghel, din 2015.
Exista un altul, actualizat, mai complet, cu mai multe trasee?

Multumesc,
Emil

Leave a Reply

Avatar placeholder
Professional Writing Services for Professional Results Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Quality Writing Essays for Academic Accomplishment The Best Service to Write My Essay