Săptămâna trecută a avut loc primul modul de pregatire și evaluare internationala pentru a patra generație de ghizi internaționali de drumeție montană (IML, International Mountain Leaders) din România, respectiv viitorii lideri montani internaționali români. Modulul s-a desfășurat în Tatra Înaltă, în Slovacia, un cadru geografic deosebit și supranumit, pe bună dreptate, cel mai mic masiv de mare altitudine din lume.
În ciuda valului neobișnuit de căldură, cel mai înalt masiv al Carpaților a oferit aspiranților IML posibilitatea de a-și duce la bun sfârșit toate probele și provocările la care au fost supuși în cadrul acestui modul internațional, respectiv planificarea, organizarea și gestionarea turei montane în teren necunoscut, căutarea victimelor îngropate în avalanșă, simularea unui accident cu victime multiple și acordarea primului-ajutor outdoor.
Totodată, în cadrul acestui modul am primit și vizita colegilor IML slovaci, precum și a unei părți din conducerea executivă UIMLA, fiind o excelentă ocazie pentru aspiranți de a interacționa cu profesioniști și, în viitor, omologi din alte zone ale lumii.
Pentru a patra generație de aspiranți IML români urmează al doilea (și ultimul) modul de pregatire internationala, care va avea tematici de vară. Aceste module internaționale vin în urma unei pregătiri temeinice în cadru național, constând în nu mai puțin de 10 module teoretice și de evaluare în diferite masive din Carpații românești.
Liderul montan internațional (IML, International Mountain Leader) sau ghidul internațional de drumeție montană este un profesionist recunoscut și calificat să însoțească, să înveţe, să acorde suport şi să instruiască clienţii săi, contra cost sau voluntar, în toate zonele montane din lume, indiferent de anotimp și altitudine, până la limita zăpezii permanente și excluzând zonele care necesită utilizarea echipamentului tehnic pentru înaintare. Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională afiliată internațional în cadrul UIMLA, organizează cursuri de formare profesională pentru profesia de ghid internațional de drumeție încă din anul 2017, ajungând în prezent la a cincea serie de cursanți.
În toamnă intenționăm organizarea unei noi sesiuni de admitere pentru cursul de formare profesională, iar cei interesați sunt rugați să ne contacteze pentru mai multe detalii în vederea obținerii documentației necesare pentru participare.
0 Comments