În data de 16 decembrie a.c. președintele Societăți Ghizilor și Liderilor Montani ”Carpați” Marian Anghel, a fost ales vice-președinte al Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA).
Marian Anghel se alătură unei echipe internaționale formată din cinci membri (UK, Olanda, Cehia și România) care vor conduce în următoarea perioadă federația profesională a liderilor montani internaționali.
Considerăm că acceptarea nominalizării făcută de SGLM în numele României pentru funcția de vice președinte, respectiv votul de încredere pe care țările membre l-au acordat lui Marian Anghel, sunt un succes deosebit al delegației noastre la nivel internațional, în cadrul UIMLA.
Cine este UIMLA
Union of International Mountain Leader Associations (Uniunea Asociațiilor de Lideri Montani Internaționali) este una din cele două federații profesionale care reglementează, standardizarea și gestionează profesia de ghid montan la nivel mondial.
UIMLA se ocupă de liderii montani (ghizii de drumeție) de pe întregul mapamond, inclusiv Carpații românești, în timp ce a doua federație internațională (UIAGM) se ocupă de ”ghizii montani de altitudine” (high mountain guides) care profesează mai ales în munții înalți, cu ghețari, acolo unde au și apărut inițial.
UIMLA are sediul în Franța și în acest moment reunește asociațiile profesionale din 27 de țări membre cu drepturi depline și aspirante, de pe trei continente. Reprezintă interesele a peste 20.000 de profesioniști din întreaga lume.
România este afiliată la UIMLA din 2013 și după un proces consistent de evaluări și re-evaluări, pe durata a patru ani, a fost acceptată ca membru cu drepturi depline la Geneva, în aprilie 2017.
Ce este liderul montan internațional
Liderul Montan Internaţional (International Mountain Leader – IML) sau ghidul de drumeție montană, este o persoană recunoscută și calificată să conducă, să înveţe, să acorde suport şi să instruiască clienţii săi, contra cost sau voluntar, în toate zonele montane din lume, indiferent de anotimp și altitudine, până la limita zăpezii permanente (ghețari).
Liderul Montan Internațional trebuie să aibă cunoștințele tehnice necesare pentru a folosi echipamentul tehnic în caz de necesitate, dar nu are dreptul de a conduce grupuri pe trasee ce presupun utilizarea echipamentului tehnic (alpinism, cățărare pe stâncă, schi de tură).
În țara noastră, programul de formare, recunoaștere și reciclare a IML-iștilor români este organizat exclusiv de către SGLM, singura asociație românească ale cărui cursuri de pregătire profesională sunt recunoscute internațional.
Cursul românesc de lider montan internațional durează minim doi ani de zile și se desfășoară atât în Carpații din țara noastră cât și în zone montane din alte țări. Astăzi există doar 19 români care au acest prestigios ecuson de lider montan internațional.
O dată autorizat, Liderul Montan Internațional practică meseria în baza legilor şi a regulilor din România, precum şi a celor din ţările unde lucrează. Pentru a-și menţine autorizaţia internațională, toți liderii montani trebuie să participe la un program periodic de reciclare şi ajustare a cunoştinţelor, aşa cum sunt ele definite de către SGLM, cu aprobarea UIMLA.
Cine este Marian Anghel
Marian Anghel este președintele SGLM din 2013, fiind membru fondator al Societății Ghizilor, inițiatorul procesului și cordonatorul echipei de afiliere a României la UIMLA, de-a lungul celor patru ani.
Cu o experiență complexă în domeniul turismului montan activ, Marian Anghel este instructor de cățărare și alpinism din 1998, ghid montan autorizat de statul român din 2005, având competențe suplimentare obținute în Alpii italieni și austrieci în domeniul schiului de tură și alpinismului.
De-a lungul anilor a organizat și în continuare conduce grupuri de turiști pe munte, la drumeție, alpinism sau pe schiuri, de la Cercul Polar la peste 7.000m altitudine și din munții Cordillera Blanca (Peru) în Pamir (Kîrgîstan).
În perioada 2001 – 2006 a fost membru în conducerea federației sportive de alpinism (FRAE) după ce în perioada 1997 – 2001 a fost membru și președinte de secțiune în cadrul Clubului Alpin Român (CAR).
Suplimentar, Marian Anghel a fost și este implicat în numeroase proiecte de educație montană pentru adulți și copii.
În prezent este directorul circuitului românesc al Festivalului Internațional de Film și Literatură Montană ”Banff” iar în 2015 a publicat unicul ghid de drumeție montană în zona Brașov, o carte dedicată familiilor cu copii mici și persoanelor cu dizabilități care doresc să iasă pe munte.
Este membru în cadrul Asociației de Educație și Cultură Outdoor (AECO), Asociația Alpină Austriacă (ÖAV), Asociația Suedeză de Turism (STF), Asociația Norvegiană de Turism (DNT) și membru de onoare al Asociației Carpați (AMC).
0 Comments