12.03.2012 – Ghid mort pe ElbrusDouă grupuri de 11 alpiniști ucrainieni au atins vârful Elbrus (5.642m) pe 2 martie a.c. La coborârea de pe vârf, doi dintre ei au rămas în spate, deplasându-se mai lent decât restul grupului.

Maria Khitrikova – ghidul unuia din cele două grupuri a rămas în spate, în așteptarea ultimilor clienți. Câteva ore mai târziu, după ce restul grupului a ajuns în siguranță la corturi, Maria Khitrikova a anunțat prin telefon serviciul de salvare montană că s-au rătăcit toți trei.

Vremea dificilă a împiedicat decolarea elicopterului pentru începerea căutării, dar s-a declanșat căutarea terestră.

A doua zi după amiază, a fost găsit ]n viață unul din clienți, care a fost evacuat de urgență, fiind diagnosticat cu angina pectorală după o noapte petrecută în aer liber. Detaliile sunt neclară încă, dar din cele menționate de alpinistul salvat, se pare că după câteva căderi repetate pe panta de gheață, cei trei s-au dezlegat din coardă iar Maria Khitrikova și-a pierdut unul din colțari.

Cadavrul ghidului a fost găsit la aproximativ 4.700m altitudine, în stânga stâncilor Pastukhov.

Deși foarte tânără (21 de ani), Maria Khitrikova era supranumită ”minunea alpinismului de altitudine” (vf. Elbrus la 12 ani, primul șaptemiar la 16 ani și primul optmiar la 21 de ani) și avea la activ câteva ascensiuni importante la altitudine: Pik Lenin, Khan Tengri, Ama Dablam, Pik Korjenevskoy, Gasherbrum 1 și Gasherbrum 2.

sursa: http://www.planetmountain.com/english/News/shownews.lasso?l=2&keyid=39259

Categories: Știri

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder
Transform Your Ideas Into Winning Essays with Professional Writing Superior Quality Writing for Top Essay Results The Best Essay Writing Services for High Quality Papers Quality Writing Services Offering Affordable Prices Exceptional Writing Services for All Academic Levels